UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аваков не відкидає можливості введення комендантської години

Комендантська година передбачає введення надзвичайного стану.

Міністр внутрішніх справ України Арсеній Аваков стверджує, що під час карантину рівень злочинності за всіма статтями знизився на 30%, однак активізувалися шахраї. Про це повідомляє МВС на сторінці у Facebook.

"Ми дуже активно намагаємося реагувати на всі фейки. Наприклад, недавно була ситуація, коли надсилали смс-повідомлення про те, що нібито якась фірма повинна ходити по квартирах і дезінфікувати приміщення. Поліція це відстежувала. Відсилали смс-повідомлення з попередженням, що це шахраї. Але такі злочини - несистемні", - повідомив Аваков в ефірі одного з телеканалів у суботу ввечері.

Міністр внутрішніх справ додав, що найбільший злочин, який зараз є, - це порушення режиму карантину.

"Люди наражають на небезпеку не тільки себе, але й своїх рідних і оточуючих. Поки нам не потрібен надзвичайний стан або комендантська година, але карантин повинен бути максимально повним. Я хочу подякувати всім, хто дотримується карантинного режиму. Якщо доведеться запровадити комендантську годину, як це вже зробили в ряді європейських країн, то доведеться вводити надзвичайний стан", - зазначив він.

Раніше Аваков висловився проти введення надзвичайного стану та комендантської години в Україні у зв'язку з поширенням коронавірусу Covid-19.

Зазначимо, що комендантська година передбачена правовим режимом надзвичайного та воєнного стану.

25 березня Кабінет міністрів оголосив режим надзвичайної ситуації на всій території України і продовжив карантин до 24 квітня. До цього режим надзвичайно ситуації діяв в областях, де були офіційно підтверджені випадки COVID-19.

У той же час, політичне керівництво країни неодноразово публічно піднімало питання введення надзвичайного стану. Детальніше про відмінності між режимом надзвичайної ситуації і надзвичайним станом, а також про механізми їх введення читайте в матеріалі ZN.UA. Про ризики, пов'язані з НС, читайте в статті Аналітичного відділу Лабораторії законодавчих ініціатив "Не треба вигадувати самокат!".