UA / RU
Підтримати ZN.ua

Регіонал Колесніченко запропонував Раді законопроект про відмову України від курсу євроінтеграції

На тлі спроб Москви змусити Київ відмовитися від європейського вектора інтеграції, регіонал зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін до законодавства України" (щодо зовнішньополітичного курсу України). Ним, зокрема, пропонується скасувати законодавчо закріплену націленість України на вступ до ЄС.

Народний депутат України (фракція Партії регіонів) Вадим Колесніченко запропонував Україні відмовитися від євроінтеграційних прагнень. Законопроект "Про внесення змін до законодавства України" (щодо зовнішньополітичного курсу України) депутат зареєстрував у Верховній Раді, повідомляє сайт "Російськомовна Україна" у вівторок, 20 серпня.

Колесніченко запропонував скасувати положення законів України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" та "Про основи національної безпеки України", в яких зовнішньополітичною метою України є отримання членства в Європейському Союзі.

Регіонал також запропонував скасувати указ президента України "Про затвердження Стратегії інтеграції України в Європейський Союз" і деякі "євроінтеграційні" розпорядження Кабміну.

Народний депутат вважає, що в українському законодавстві вектор зовнішньополітичної інтеграції - "набуття членства в Європейському Союзі" - порушує конституційний принцип народного суверенітету.

"Питання зовнішньоекономічного курсу має вирішувати виключно український народ, оскільки будь-яка інтеграція тягне за собою часткову втрату державного суверенітету країни. А ігнорування думки народу може призвести до негативних змін у державі та суспільстві", - підкреслив В.Колесніченко.

Наразі на офіційному сайті Верховної Ради відсутня інформація про реєстрацію законопроекту Колесніченка "Про внесення змін до законодавства України" (щодо зовнішньополітичного курсу України).

Нагадаємо, 28-29 листопада у Вільнюсі відбудеться саміт Східного партнерства, на якому Україна може підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, складовою частиною якої є створення зони вільної торгівлі. Підписання відбудеться, якщо Київ виконає вимоги Брюсселя: припинення політичних переслідувань опозиції та проведення реформ.

У той же час, Україна має намір продовжити співпрацю з Митним союзом (Росія, Білорусь, Казахстан) у рамках своїх можливостей. Представники вищих органів влади неодноразово називали МС "торговим партнером номер один для України". Однак Угода про асоціацію з ЄС виключає можливість вступу України до Митного союзу. !zn

Читайте також:

Новим аргументом Росії на користь відмови України від євроінтеграції може стати вислання гастарбайтерів

Впливові європарламентарі закликали Євросоюз захистити Україну від торговельних воєн Росії

Росія готується посилити митний контроль у відповідь на зближення України і ЄС