UA / RU
Підтримати ZN.ua

Редакція «Української правди» заявила про системний тиск Офісу президента

В тому числі тиску зазнали партнери видання, яких змушують розірвати рекламну співпрацю.

Редакція видання «Українська правда» заявила про тривалий системний тиск з боку Офісу президента як на видання в цілому, так і на окремих журналістів. Відповідну заяву із зверненням до медіаспільноти, партнерів і міжнародних організацій опублікувала в Facebook головна редакторка Севгіль Мусаєва.

Вона зазначила, що редакція зіткнулась із такими проблемами, як  блокування спікерів від влади щодо спілкування з журналістами «Української правди» та участі представників видання в заходах, тиск на бізнес для зупинки рекламної співпраці з видання, а також згадала про відверто емоційне спілкування президента Володимира Зеленського з журналістом «Української правди» Романом Кравцем під час однієї із пресконференцій. Тоді журналіст запитав про ефективність роботи керівництва Офісу президента, зокрема Олега Татарова, за яким тягнеться шлейф корупційних історій. У відповідь Зеленський у зневажливій формі дорікнув журналісту, що він не бачить результатів роботи команди Офісі президента, а фокусується лише на якомусь негативі.

«Ці та інші непублічні сигнали свідчать про спроби вплинути на нашу редакційну політику. Особливо обурливо це усвідомлювати в часи повномасштабного вторгнення Росії до України, коли вкрай необхідна наша спільна боротьба як за виживання, так і за демократичні цінності», - заявила Мусаєва.

Читайте також: Правозахисники та громадські організації закликали владу припинити переслідування журналістів-розслідувачів та активістів

Вона додала, що видання, насамперед, зосереджене на тому, щоб донести правду та служити інтересам українського суспільства і  вільний вибір тем і героїв для публікацій є невід'ємною функцією та правом будь-якого незалежного медіа.

«Ми офіційно заявляємо, що кожна спроба конкретних чиновників із керівництва Офісу президента вплинути на журналістів «Української правди» буде висвітлена публічно та матиме наслідки на міжнародному рівні. Кожна така спроба лише зміцнює нашу мотивацію викривати корупцію та неефективне управління у вищих ешелонах влади», - додала очільниця видання.

Ми підтримуємо наших колег з «Української правди». І підтримуємо не лише словами, а й багаторічним досвідом тих самих утисків, які ми відчуваємо. Принагідно нагадуємо нашим читачам, що за весь час президентства Зеленського і, відповідно, війни, «Дзеркало тижня» лише один раз було запрошене на off the record і один раз нам дозволили взяти участь у пресовій конференції. Це не заважає нам бачити все, що відбувається за лаштунками, та помилки влади. Але це заважає українській владі застосовувати до себе епітет «демократична». Спроби влади тиснути на незалежні медіа і громадських активістів не лише обмежують право наших громадян знати правду — це також підриває довіру до української влади і до України з боку ключових наших союзників.