UA / RU
Підтримати ZN.ua

Разумков каже, що встановити систему персонального голосування у Раді неможливо

За підрахунками голови парламенту, для установки сенсорної кнопки потрібно від 150 до 300 млн гривень.

Система для персонального голосування у Верховній Раді, яка запобігала б кнопкодавству, буде коштувати від 150 до 300 млн гривень, а приєднати блок, який зчитував відбитки пальців депутатів, до діючої системи "Рада-3" зараз неможливо.

Про це сказав голова Верховної Ради Дмитро Разумков, передає "Укрінформ".

"Постійно, майже на кожній апаратній нараді, що відбувається у мене щотижня, ми говоримо про те, що треба і що можемо зробити для того, щоб ввести саме сенсорну кнопку. До сьогоднішньої діючої системи "Рада-3" приєднати блок, який би відповідав в тому сенсі, в якому ми всі з вами звикли до сенсора, тобто до відбитків пальців, неможливо. Технічно це зробити не можна. Можна поставити іншу систему, але якщо я вам назву, скільки вона буде коштувати... За різними оцінками - від 150 до 300 млн грн ... Це для того, щоб замінити систему, яка буде відповідати тим умовам, про яких ви говорите", - сказав спікер.

Разумков уточнив, що в цю суму входять обладнання, програмне забезпечення, повний комплекс робіт. Також це заміна моніторів і сенсорної кнопки для голосування.

Система "Рада-3", розроблена і встановлена раніше у залі засідань українського парламенту, має так звану "персональну кнопку", яка не дозволить депутатам голосувати за кого-небудь, крім себе.

Нагадаємо, що в кінці 2019 року Разумков казав, що робочі місця депутатів обладнують сенсорними кнопками вже в 2020 році.