UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ратифікація Стамбульської конвенції: Зеленський відповів на другу електронну петицію

Президент заявив, що послідовно підтримує кроки щодо захисту прав осіб, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Президент Володимир Зеленський відповів на другу петицію щодо невідкладної ратифікації Стамбульської конвенції. Відповідь щодо конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами з’явилася на сайті офісу голови держави.

Зокрема, президент стверджує, що послідовно підтримує кроки щодо захисту прав осіб, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Те ж саме, за словами Зеленського, стосується й кроків щодо забезпечення належного реагування на випадки такого насильства. Він також нагадав, що в червні 2020 року він також підтримав електронну петицію із закликом ратифікувати Стамбульську конвенцію.

Зеленський додав, що восени 2020 року підписав указ, який передбачає комплекс заходів із забезпечення інтегрованого підходу до подолання домашнього насильства. У зв’язку з чим Кабмін розробив та затвердив План невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства. Після Міністерству закордонних справ України також запропонували доопрацювати пакет документів щодо ратифікації Стамбульської конвенції для подальшого внесення на розгляд президентом разом із проєктом відповідної заяви з урахуванням наявної міжнародної практики.

«Після завершення цих процедур я буду готовий внести на розгляд Верховної Ради України цей законопроєкт у порядку законодавчої ініціативи. Упевнений, що це сприятиме консолідації зусиль усіх сторін навколо питання ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами», - додав Зеленський.

Читайте також: Архієпископ Шевчук про Стамбульську конвенцію: «Домашнє насильство не можна ліквідувати реалізацією окремого соцпроєкту»

Україна за 10 років виявилася неспроможною ратифікувати Стамбульську конвенцію - документ, що веде до вільного від насильства життя. ЄС неодноразово закликав Україну ратифікувати Стамбульську конвенцію За цей час у нашій країні змінилися 3,5 президента та 4 скликання Верховної Ради, які не знайшли в собі сміливості захистити власних громадян від насильства.

Представництво Європейського Союзу, Консультативна місія ЄС та Офіс Ради Європи в Україні закликали українську владу імплементувати всі положення чинного законодавства, посилити систему заходів та реагування на домашнє насильство, посилити нарощування потенціалу з цих питань та припинити негативне ставлення до згаданих питань серед представників влади.

Залишається здогадуватися, скільки винуватців злочинів залишаються без покарання, а жертв без шансів на відшкодування збитків. Детальніше читайте у статті Олени Подолян «Союз насильства та системи» для ZN.UA.

Про те, яких заходів вживає держава проти домашнього насильства, і чи все працює так, як мало б, читайте у статті Ольги Чекіс «Таке «домашненьке» насильство: як не бити».