UA / RU
Підтримати ZN.ua

Расмуссен не розраховує на прогрес у переговорах щодо миротворців до виборів президента РФ

Зараз складно сказати про певні терміни введення місії на схід України, зазначив колишній генсекретар НАТО.

Колишній генсекретар НАТО Андерс фог Расмуссен прогнозує, що прогресу в переговорах про введення миротворчої місії ООН у Донбас не буде до проведення виборів президента Росії. Про це він сказав українським журналістам у кулуарах Мюнхенської безпекової конференції.

"Я не очікую бачити якийсь прогрес до або навіть після президентських виборів у Росії", - зазначив Расмуссен.

За його словами, тільки після виборів російського президента можна буде вести результативні переговори, "зокрема, між Росією, Європейським союзом та ООН".

Екс-генсек НАТО також підкреслив, що зараз складно сказати про певні терміни введення місії, але зазначив, що "надзвичайно терміново і актуально відправити цю місію".

На думку Расмуссена, російська і українська сторони повинні прийти до спільного знаменника щодо складу миротворчої місії, так як "якщо якась сторона буде проти того, щоб хтось входив у цю миротворчу місію, то ми не зможемо відправити нікого взагалі".

Він також додав, що такі європейські країни, як Австрія і Фінляндія - хто не входить в НАТО, можуть внести свої пропозиції і допомогти миротворчій місії.

Як відомо, вибори президента РФ заплановані на 18 березня.

Нагадаємо, що 54-я Мюнхенська безпекова конференція відкрилася в п'ятницю, 16 лютого, у Мюнхені. Під час конференції, зокрема, представлять доповідь ООН щодо врегулювання конфлікту в Донбасі. Цю доповідь підготував експерт ООН у Колумбійському університеті Річард Гоуен за дорученням екс-генсекретаря НАТО Андерса фог Расмуссена.

Раніше в західних ЗМІ з'явилися деталі з підготовленої доповіді, в якій пропонується розгорнути в Донбасі 20 тисяч миротворців ООН і 4 тисячі поліцейських. Крім того, пропонується формувати місію з представників країн НАТО, Білорусі, Казахстану, а також країн Латинської Америки. Очолити миротворців може Швеція.

Детальніше про перспективи розміщення в Донбасі миротворчої місії ООН читайте в інтерв'ю Андерса фог Расмуссена в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".