UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рахункову палату очолив Валерій Пацкан з БПП

Новий закон про Рахункову палату прийняли у 2015 році. Однак депутати довгий час не могли призначити голову і членів Рахункової палати.

Верховна Рада призначила головою Рахункової палати народного депутата з фракції "Блок Петра Порошенко" Валерія Пацкана. Його кандидатуру підтримали 309 депутатів.

Кандидатуру Пацкана запропонував спікер парламенту Андрій Парубій з дев'яти членів Рахункової палати, яких перед цим призначила Верховна Рада.

У 2015 році в Україні був прийнятий новий закон про Рахункову палату. Законом визначено, що Рахункова палата складається з дев'яти членів. Термін повноважень голови Рахункової палати і його заступників - шість років.

4 квітня 2017 року Верховна Рада не змогла сформувати склад Рахункової палати з дев'яти членів. Затвердження підтримали лише 212 народних депутатів. У Раді провели рейтингове голосування, під час якого з 28 запропонованих кандидатур були визначені дев'ять осіб для призначення членами Рахункової палати. Однак список з дев'яти кандидатур підтриманий не був. Після цього Комітет Верховної Ради з питань бюджету оголосив повторний конкурс для кандидатів у члени Рахункової палати.

Як писало DT.UA, за останні роки Рахункова палата перетворилася на досить декоративний орган, хоча він має начебто чималі повноваження для активності як офіційний аудитор бюджетної сфери.