UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радники лідерів нормандської четвірки знову зустрінуться через тиждень

Зеленський обговорив з Меркель політичне врегулювання ситуації в Донбасі.

Політичні радники лідерів нормандської четвірки продовжать консультації в п'ятницю, 22 січня, повідомили в Офісі президента.

У ході телефонної розмови 15 січня президент України Володимир Зеленський і федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорили ситуацію з виконанням домовленостей, досягнутих на паризькому саміті нормандської четвірки в грудні 2019 року.

Співрозмовники відзначили, що переговори політичних радників президентів України, Франції, Росії та канцлера Німеччини «були непростими, але конструктивними».

Зеленський розповів Меркель про ситуацію в районі проведення операції Об'єднаних сил, зокремапро провокації бойовиків, спрямованих на зрив перемир'я, і про загибель українського бійця на цьому тижні. У той же час, за словами глави держави, режим тиші «в цілому підтримується».

Президент України звернув увагу на відсутність прогресу в процесі мирного врегулювання конфлікту, хоча Київ виконав усі домовленості, досягнуті на саміті в Парижі.

Читайте також: Зеленський та Меркель обговорили координацію дій щодо врегулювання ситуації в Донбасі

12 січня в Берліні відбулася зустріч радників лідерів нормандської четвірки. Україну на переговорах представляв голова Офісу президента Андрій Єрмак. В ОПУ повідомили: під час шестигодинних переговорів сторони порушили всі питання порядку денного - від безпеки до гуманітарних, дискусія була непростою, але мала конструктивний характер.

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про те, що проривів на зустрічі радників лідерів країн нормандської четвірки в Берліні 12 січня не було.

Своєю чергою представник Росії - заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що на переговорах остаточних рішень знайти не вдалося у жодному з питань, тому за два тижні буде новий раунд переговорів.

Росія традиційно наполягає на «політичному блоці» і проведенні виборів в ОРДЛО, Україна вважає за потрібне спочатку забезпечити «безпековий блок», припинити вогонь, повернути контроль над ділянкою кордону з РФ.

Після першої зустрічі в Зеленського в нормандському форматі з господарем Кремля в Парижі пройшов рівно рік, після першої телефонної розмови з Путіним - майже півтора. Значущих результатів по припиненню російської агресії і деокупацію Донбасу як не було, так і немає. То чи не час міняти "формат і стратегію?" Про це розмірковує Тетяна Силіна в статті   "Подорож з Парижа до Берліна з зупинкою в Мінську завдовжки в рік".