UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радник Путіна вважає, що після підписання угоди про асоціацію ЄС забуде про Тимошенко

Після того, як Україна підпише угоду про асоціацію, Євросоюз більше не буде вимагати звільнити екс-прем'єра. Радник Путіна вважає, що ЄС навмисне створює ілюзію переговорів і поступок, щоб втягнути Київ у кабальний договір.

Радник президента Росії з питань розвитку інтеграції у рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору Сергій Глазьєв вважає, що вимога Євросоюзу звільнити Юлію Тимошенко для підписання угоди про асоціацію є блефом і пізніше ЄС зніме свої вимоги.

"Що стосується Євросоюзу, то він зніме всі свої умови. Я впевнений, що вимога відпустити Юлію Тимошенко - не більше, ніж блеф", - сказав Глазьєв виданню "Коммерсантъ-Украина".

"Логіка цього нав'язливого втручання у внутрішні справи України така: що більше вимог, то слухнянішим стає партнер. Висуваючи більше вимог, а потім послаблюючи або знімаючи їх, ЄС створює ілюзію переговорів і поступок. Насправді в ЄС і в США давно прийнято рішення про те, що Україну потрібно втягнути в договір, який є стоп-краном щодо руху країни у напрямку євразійської інтеграції", - сказав він.

За його словами, головний сенс договору з ЄС - не допустити участі України у Митному союзі з Росією, Білоруссю і Казахстаном. "Іншого сенсу я не бачу, тому що економічно, юридично і політично Україна втрачає від його підписання", - додав він.

"Високопоставлені чиновники ЄС відкрито називають Україну своїм головним трофеєм на пострадянському просторі. Патрік Кокс, Олександр Кваснєвський, Штефан Фюле, колишні і нинішні керівники Польщі і Литви, посли США та ЄС в Києві рвуться зі шкури, щоб змусити українське керівництво підписати економічно і політично шкідливу та самогубну для України УА. Деякі з них намагаються з усіх сил, маючи чималу особисту зацікавленість", - заявив він.

Раніше Глазьєв заявляв про те, що, підписавши угоду про асоціацію, Україна порушить договір про співпрацю і партнерство з Росією.

Нагадаємо, на саміті у Вільнюсі в листопаді Україна планує підписати Угоду про асоціацію з ЄС, частиною якої є створення зони вільної торгівлі. При цьому Київ пропонує Москві взаємовигідне співробітництво у рамках Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан), однак з урахуванням дії ЗВТ між Україною та ЄС.

На початку серпня митниця РФ різко посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів, що призвело до величезних затримок і простоїв вантажів на кордоні. Ряд компаній були змушені призупинити свої постачання в Росію. Пізніше у Москві пояснили цей крок "разовою акцією" і підготовкою до змін режиму митного адміністрування в разі, якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС.

Деякі західні політики не виключили, що Кремль намагається "торговельними війнами" перешкодити євроінтеграції України. !zn

Читайте також:

Росія звинуватила Україну в порушенні договору про дружбу

Євросоюз чекає від України на "приємний сюрприз" у справі Тимошенко

Янукович пообіцяв обирати ЄС або Митний союз на референдумі