UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада звернеться до Зеленського щодо надання держохорони деяким ексрозвідникам

Рада вирішила направити президенту відповідний депутатський запит.

Верховна Рада направить президенту Володимиру Зеленському запит щодо надання державної охорони ексспівробітникам Головного управління розвідки Міноборони, які проводили розвідувальні заходи з документування участі російських військових і найманців у війні проти України. Таке рішення депутати прийняли під час засідання 3 грудня.

Так, безпосередньо запит підтримали 236 народних депутатів. Водночас за направлення запиту Зеленському проголосували 239 парламентаріїв.

Читайте також: Рада виділила 8 млрд грн на «тисячу Зеленського»

Повідомлялося, що Міжнародний кримінальний суд може взяти до розгляду 24 справи, пов'язаних з окупацією Криму і Донбасу. Генпрокурорка Ірина Венедіктова заявляла: «Україна на сьогодні в декількох міжнародних судах - Міжнародний кримінальний суд, а також в Гаазі є Міжнародний суд ООН, суд справедливості, і у нас ще є Страсбурзький суд з прав людини. У Страсбурзькому суді у нас чотири справи, дві справи - в суді справедливості. Тут ще ми не зайшли безпосередньо до суду. Це тільки етап, щоб зайти прокурорам в розслідування».

Також повідомлялося про те, що Україна направляє в Офіс прокурора МУС повідомлення про злочини проти культурної спадщини в Криму.

Детальніше про кримінальні справи України проти РФ читайте в статті Володимира Кравченка «Україна судиться з Росією: чи буде покарано Кремль?».