UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада візьметься за "євроінтеграційний" законопроект про статус суддів наступного тижня

У Партії регіонів очікують, що зміни до Конституції незабаром буде прийнято. Голосування може зірвати опозиція, яка стверджує, що цим законопроектом президент узурпує владу над судовою системою.

У розклад засідань Верховної Ради на 10 жовтня включено законопроект N2522а "Про внесення змін до Конституції україни щодо посилення гарантій незалежності суддів". Документ будуть розглядати з урахуванням вердикту Конституційного суду.

Слід зазначити, що прийняття документа є однією з вимог Євросоюзу для підписання угоди про асоціацію. Законопроект вже отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії.

Як відомо, 5 вересня парламент 377 голосами відправив законопроект про посилення гарантій незалежності суддів на розгляд КСУ.

Конституційний суд визнав конституційний законопроект президента Віктора Януковича, присвячений реформі судової системи таким, що відповідає основному закону. На думку КС, документ дозволить зміцнити незалежність суддів і прокурорів.

Висновок про відповідність основному закону законопроекту N2522а "Про внесення змін до Конституції україни щодо посилення гарантій незалежності суддів" Конституційний суд прийняв 19 вересня. "Конституційний суд визнав таким, що відповідає вимогам ст. 157 і 158 Конституції законопроект N2522а... Суд вважає, що запропоновані зміни не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, а також не направлені на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України", - йдеться у висновку суду.

Законопроект про посилення гарантій незалежності суддів президент Віктор Янукович вніс до Верховної ради в липні. Глава держави запропонував скасувати п'ятирічний випробувальний термін для суддів і відразу призначати їх безстроково, а також встановити нові вікові обмеження для вступу суддів на посаду і звільнення у відставку - з 30 до 70 років (зараз з 25 до 60 років). На думку КС, ці положення є питаннями доцільності та забезпечення незалежності суддів". Суд також схвалив норму, згідно з якою призначення та звільнення суддів здійснює виключно президент за поданням Вищої ради юстиції. У КС вважають, що така процедура "буде гарантувати незалежність судової гілки влади від державних органів". Крім цього, суд схвалив вилучення з Конституції положення про обмеження перебування на посаді генпрокурора п'ятьма роками, оскільки "це буде сприяти його неупередженості та незалежності, а також стабільній роботі прокуратури".

У Партії регіонів очікують, що зміни до Конституції незабаром буде прийнято. Голосування може зірвати опозиція, яка відмовилась підтримати документ, поки більшість не доопрацює його з урахуванням зауважень всіх фракцій.

У партії "Батьківщина" вважають, що цим законопроектом президент узурпує владу над судовою системою і отримає одноосібне право призначати і звільняти суддів. В опозиції також вважають, що закон дозволить у ручному режимі продовжувати повноваження генерального прокурора. !zn

Читайте також:

Венеціанська комісія вітає запропоновані зміни процедури призначення суддів

КСУ схвалив законопроект Януковича про посилення гарантій незалежності суддів

Комітет ООН з прав людини порадив Україні забезпечити неупередженість суддів