UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада відправила на доопрацювання законопроект про сертифікацію "Укренерго"

Для прийняття документа в першому читанні не вистачило менше 10 голосів.

Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроект №3364-1 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо врегулювання кризи неплатежів на ринку електричної енергії і питання сертифікації оператора системи передачі). За документ в першому читанні проголосували 217 депутатів, при 226 необхідних. Однак відправку документа на доопрацювання підтримали 242 парламентарія, передає "Інтерфакс-Україна".

Документ передбачає розширення ч.3 ст.32 закону "Про ринок електроенергії", згідно з якою оператором системи передачі може бути тільки власник системи передачі або суб'єкт господарювання, чиї корпоративні права належать державі, якій на підставі рішення суб'єкта управління і відповідної угоди передані об'єкти держвласності, використовуються для діяльності з передачі електроенергії.

Зокрема, в законопроекті йдеться про сертифікацію НЕК "Укренерго" за моделлю ISO (Independent System Operator).

Читайте також: Захоплення активів "Укренерго" в Криму: Міжнародний арбітраж почав розгляд справи

У 2017 році Рада прийняла законопроект "Про ринок електричної енергії України". Серед іншого закон запровадив норми Третього енергетичного пакета ЄС, в тому числі в питанні поділу компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.

Однак, "Укренерго" не відповідає вимогам відділення за моделлю ownership unbundling (OU), оскільки не володіє системою передачі і здійснює управління активами на правах господарського відання. УВодночас анбандлінг за моделлю Independent System Operator (ISO) вимагає внесення змін до низки законів, які й були запропоновані на розгляд парламентаріїв.

У жовтні 2019 року НКРЕКУ прийняла попереднє рішення про сертифікацію "Укренерго" в якості незалежного ОСП, яка передбачала внесення змін до закону "Про ринок е/е" (в ч.3 ст. 32) для остаточної сертифікації компанії.

Однак, в лютому 2020 року рішення регулятора про попередню сертифікацію "Укренерго" не підтримав Секретаріат Енергетичного співтовариства, вказавши, що компанія, яка подала заявку на сертифікацію, не відповідає вимогам ownership unbundling в частині володіння активами.

При цьому в енергетичному співтоваристві переконані, що найближчим часом сертифікація НЕК "Укренерго" як незалежного оператора системи передачі електричної енергії неможлива.