UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада вбила іномовлення і дала "зелене світло" державному російськомовному каналу "Дом" – Сюмар

Верховна Рада ухвалила в дургому читанні закон про іномовлення.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект № 2521 "Про внесення змін до Закону України "Про систему іномовлення України" (щодо програмної політики та території розповсюдження). У коментарі для ZN.UA народна депутатка від "Європейської солідарності" та глава парламентського комітету зі свободи слова минулого скликання Вікторія Сюмар зазначила, що глосами фракцій "Слуга народу" та "Батьківщина" Верховна Рада "вбила" іномовлення і дала повне "зелене світло" державному російськомовному каналу "Дом". За документ проголосував 231 народний депутат.

"Насправді "Дом" запустили значно раніше, всупереч чинному закону, що за бюджетні гроші мав створюватися контент англійською мовою для закордону. Його перепрофілювали в російськомовний розважальний канал волею Мінкульту, що явно тягне на пряме порушення закону і перевищення службових обов'язків з боку тих посадових осіб Мінкульту", з зазначила Сюмар.

Вона додала, що в сухому залишку перед виборами влада отримала російськомовний канал в дуже звичному для себе квартальному стилі, і за бюджетні гроші.

"Цей канал може закуповувати програмний продукт за бюджетні гроші в приватних виробників, знову таки в того ж Кварталу95. Натомість донесення української державної позиції англійською, арабською та іншими мовами нинішня влада вважає недоцільним і викидає в смітник", - вказала Сюмар.

Читайте також: Рада розблокувала підписання "антиколомойського" закону

У березні Мінкульт представив новий телеканал, який веде мовлення на тимчасово окуповані території. Він отримав назву "Дом". Під час презентації заявили про те, що одна з цілей каналу нібито "деоккупация свідомості українських громадян".

При цьому що телеканал іномовлення України (UA|TV) 12 січня припинив мовлення в прямому ефірі. На базі UA|TV вирішили створити телеканал для мовлення на тимчасово окуповану українську територію.