UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила зміни до Бюджетного кодексу щодо передачі грошей громадам

За документ проголосували майже 290 народних депутатів.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №3614 “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи”. За документ проголосували 287 народних депутатів.

“Законопроектом пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу, якими уніфікувати визначення терміну «бюджети місцевого самоврядування»; визначити склади доходів та видатків окремо для бюджетів місцевого самоврядування (бюджетів територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань) та районних бюджетів”, - йдеться у пояснювальній записці.  

Завданнями цього законопроекту є:

Згідно із проектом закону, всі 1 470 ОТГ, території яких уже затвердив Кабінет міністрів, перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Зокрема, районні бюджети не будуть отримувати базову дотацію і не будуть знаходиться на прямих міжбюджетних відносинах з держбюджетом.

Читайте також: Размуков сумнівається, що Рада ухвалить до місцевих виборів законопроект Зеленського про децентралізацію

У першому читанні законопроект Верховна Рада ухвалила 15 липня. Тоді за документ проголосували 320 народних депутатів.

При цьому, як повідомляло ZN.UA, Верховна Рада мала голосувати пакетом 14 липня за проект закону №3614 і проекту постанови №3650 про формування нових районів. Однак в порядку денному 14 липня остання постанова не з'явилося, а 15 липня документ зняли з розгляду.

Через те, що у депутатів різні погляди на продовження реформи децентралізації, комітет і профільне міністерство вирішили ґрунтовно підійти до підготовки голосування і дати парламентарям вичерпну інформацію про те, як і на основі чого відбудеться другий етап децентралізації, в рамках якого Україна отримає нову карту громад і районів.

Подробиці про ситуацію і ризики, пов'язані з реформою децентралізації, читайте в матеріалі Інни Ведернікової "Судний четвер. Чи завалять мери децентралізацію?" для ZN.UA.