UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила за основу законопроєкт про правотворчу діяльність

Документ має вдосконалити законодавство щодо правотворчої діяльності.

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №5707 «Про правотворчу діяльність». Документ підтримали 290 народних депутатів.

«Прийняття цього законопроєкту удосконалить законодавчу базу щодо правотворчої діяльності, її планування та моніторингу результатів, визначить види нормативно-правових актів, їх ієрархію та юридичну силу, удосконалить механізми прийняття та застосування нормативно-правових актів», – йдеться у пояснювальній записці.

Документ визначає поняття правотворчої діяльності, а також встановлює її принципи, учасників та їх повноваження, питання, що пов’язані з делегуванням правотворчих повноважень.  

Зокрема, правотворча діяльність – це діяльність з планування, розробки проєкту нормативно-правового акта (його концепції) та прийняття (видання) нормативно-правового акта, метою якої є правове врегулювання та/або охорона суспільних відносин.

Водночас документ визначає поняття законодавства як ієрархічної системи нормативно-правових актів та міжнародних договорів України. Законопроєкт визначає юридичну силу нормативно-правових актів як їх властивість, що визначає ієрархічну підпорядкованість та співвідношення обов’язковості між ними. Згідно з пояснювальною запискою, законопроєкт встановлює ієрархію нормативно-правових-актів в системі законодавства України. 

На відміну від попередніх подібних законопроєктів, зареєстрованих у Раді, цей документ визначає правові засади планування правотворчої діяльності. Воно має забезпечити передбачуваність розвитку публічної політики, єдність, безперервність, гнучкість та точність процесу підготовки та прийняття (видання) нормативно-правових актів, координацію діяльності суб’єктів правотворчої діяльності. 

Законопроєкт врегульовує особливості планування правотворчої діяльності із розробки законопроєктів. Крім того, документ пропонує запровадити механізми юридичного прогнозування.  

Також передбачається: 

«Законопроєктом суттєво оновлюються підходи щодо процедури підготовки проєктів нормативно-правових актів. Зокрема, передбачено, що проєкт нормативно-правового акта має розробляється на підставі концепції проєкту нормативно-правого акта, яка відображає принциповий підхід до регулювання суспільних відносин, мету і завдання правового регулювання, нові права та обов’язки учасників правовідносин, а також передбачувані соціально-економічні та інші наслідки його реалізації в разі прийняття (видання) нормативно-правового акта», – йдеться у пояснювальній записці. 

Законопроєкт передбачає можливість випробування управлінського рішення для отримання інформації стосовно сформульованої проблеми через інститут правового експерименту. 

Документ визначає етапи розробки суб’єктом правотворчої діяльності проєкту нормативно-правового акта. Також передбачено введення поширеної у багатьох країнах практики щодо «Оцінки впливу проєкту нормативно-правового акта». Законопроєкт передбачає розширення позитивної практики центральних органів виконавчої влади щодо проведення публічних консультацій. 

«Пропонується законодавче закріплення основоположних питань дії нормативно-правових в часі, в просторі та за колом осіб, а також питання усунення прогалин правового регулювання та подолання колізій між нормативно-правовими актами», – йдеться у пояснювальній записці. 

Також законопроєкт запроваджує правовий моніторинг – систематичну та комплексну діяльність суб’єктів правотворчої діяльності щодо аналізу та оцінювання ефективності застосування чинних нормативно-правових актів. Його планується здійснювати за допомогою аналітичного узагальнення, проведення опитувань, узагальнення звернень, обміну інформацією між державними органами, аналізу судових рішень. 

Читайте також: Верховна Рада схвалила закон про медіацію

Нагадаємо, 18 листопада Верховна Рада збереться на позачергове засідання. Народні депутати планують розглянути шість питань.