UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила за основу законопроєкт про деолігархізацію

Чотири фракції не дали жодного голосу "за".

Верховна Рада ухвалила за основу президентський законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”. Документ підтримали 275 депутатов.

Фракції голосували так: 

Згідно з документом, олігархом вважається фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак: 

Рішення про визнання особи олігархом прийматиме Рада нацбезпеки та оборони за поданням уряду, члена РНБО, Нацбанку, Служби безпеки чи Антимонопольного комітету. Тих, кого визнають олігархами, мають внести до Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті. Виключити особу з реєстру можна буде при встановленні відсутності щонайменше двох ознак олігархів. 

Реєстр визначено як “електронну інформаційно-телекомунікаційною системою, призначену для публікації та обробки інформації олігархів, та осіб, які подають декларації про контакти, з метою забезпечення доступу до інформації про таких осіб та застосування до них заходів впливу”. 

Внесені до реєстру особи не зможуть: 

Також визнані РНБО олігархи будуть зобов'язані подавати електронну декларацію про своє майно. 

Публічні службовці, пов’язані з олігархом або його представником, повинні будуть подавати декларацію про контакти. Під контактом мається на увазі зустріч та розмова (у тому числі проведені он-лайн) будь-якого змісту. До таких службовців належать: 

Вказаним особам не потрібно подавати таку декларацію, якщо службовець зустрівся з олігархом: 

Читайте також: Комітет Ради рекомендував депутатам прийняти за основу законопроєкт про деолігархізацію

Зазначимо, що  у висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради вказано, що законопроєкт про деолігархізацію може стати інструментом впливу на формування Вищої ради правосуддя. Крім того, ГНЕУ вважає, що у нинішній редакції документ порушує конституційні права громадян України, розширює повноваження президента та РНБО визначені Конституцією, та містить низку інших недоліків і ризиків. 

Нагадаємо, 2 червня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону №5599 “Про запобігання загрозам національної безпеки, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Зазначимо, що з першим президентським законопроєктом ZN.UA ознайомило читачів 27 травня, в статті Юлії СамаєвоїЗаконопроєкт “Про олігархів”: основні положення vs головні очікування”. Вранці 3 червня текст законопроєкту з'явився на сайті парламенту, в ньому частково враховані рекомендації західних партнерів України та ZN.UA, які прочитали попередній варіант законопроєкту й висловили свої зауваження.

Подання Зеленським законопроєкту продиктоване двома факторами. Перш за все бажанням створити видимість боротьби з олігархами, щоб виборець перестав звертати увагу на відсутність глобальних змін у державі. Друга мета – медійно потіснити власників великих телеканалів, блокуючи навіть мінімальну критику Зеленського та його команди. Про те, якими будуть наступні маневри на деолігархічному фронті, читайте у статті Олександра ЛємєноваЗаконопроєкт “Про олігархів”: чи не стане увертюра фінальним акордом?” у ZN.UA.