UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила закон про дипслужбу з пропозиціями президента

Між Верховною Радою і президентом виникли розбіжності щодо парламентського контролю при призначенні послів. Знайшли компроміс.

Верховна Рада прийняла закон "Про дипломатичну службу" з пропозиціями президента України Петра Порошенка. Проект закону підтримали 226 народних депутатів.

Перед голосуванням спікер парламенту Андрій Парубій повідомив про те, що був знайдений компроміс про норму закону, яка зобов'язує МЗС консультуватися з Комітетом з іноземних справи перед призначенням послів.

"Тобто після голосування закону буде видано указ президента, яким буде визначена обов'язковість подання кандидатів на посли перед профільним комітетом", - сказав він.

"Це компроміс, але якщо ми не підтримаємо, то ми можемо втратити закон, що є ще більшою небезпекою", - додав спікер парламенту.

5 квітня Верховна Рада прийняла закон "Про дипломатичну службу" в новій редакції. Президентський проект №7322 у другому читанні і в цілому підтримали 240 народних депутатів.

Однак наприкінці квітня президент України Петро Порошенко наклав вето на прийнятий закон.

Претензії президента стосувалися норми про обов'язкові консультації МЗС у Комітеті у закордонних справах перед призначенням послів України.

Також президент був проти норми про повноважень Кабінету міністрів щодо визначення статусу, завдань і функцій спеціальних місій за кордоном.

Детальніше про закон про дипломатичну службу читайте в матеріалі Віталія Мартиненка "Закон на вимогу" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".