UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила за основу законопроєкт про зменшення застави для кандидатів на посаду міського голови

Депутати не підтримали пропозицію ухвалити закон і в другому читанні.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні проєкт закону № 2769 "Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)". За документ проголосували 248 депутатів.

Спікер Ради запропонував ухвалити закон і в другому читанні, як це рекомендував комітет. Однак депутати відмовилися.

Проєкт закону передбачає зменшення грошової застави для кандидатів у міські голови та кандидатів за виборчими списками партій обласних і міських рад. На думку авторів документу, реалізація закону має зробити суму застави реальною, а не завищеною, як сьогодні.

Зокрема, пропонується встановити заставу у розмірі 19 тисяч гривень на кожні 90 тисяч виборців для кандидатів із партійних списків у депутати обласних та міських рад та для кандидатів у мери. Раніше сума застави встановлювалася з розрахунку 19 тисяч гривень на кожні 10 тисяч виборців.

Згідно з пояснювальною запискою, розмір грошової застави для реєстрації партійного списку в обласні ради становить від 1,28 млн грн (Чернівецька обл.) до 4,67 млн грн (Дніпропетровська обл.).

Раніше джерело ZN.UA повідомив про те, що Верховна Рада готує жорстку партизацію місцевих виборів. Зокрема, в парламенті зараз ведуться переговори щодо змін у Виборчий кодекс, які знизять бар'єр для громад нижнього рівня, коли мажоритарка залишиться тільки у дрібних громадах з населенням до 10-15 тисяч осіб.

Також йдеться про встановлення п'ятивідсоткового бар'єру для партій. Якщо, наприклад, партія, яка балотується в місцеву раду, набирає 70% голосів, але в той же час провалюється на загальноукраїнському рівні, не дотягуючи до 5%, то даремно вклалися. При цьому міський голова може балотуватися тільки, як член якоїсь партії.