UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада схвалила закон про врегулювання боргів за газ

Закон визначає організаційні та економічні заходи, які мають зберегти стабільність на ринку газу.

Верховна Рада ухвалила закон №3508-д “Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу”, повідомила пресслужба парламенту. За документ проголосували 303 народні депутати.

Закон визначає організаційні та економічні заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу. Дія документу поширюється на відносини із врегулювання заборгованості за спожитий природний газ, послуги його розподілу та транспортування.

Закон передбачає порядок участі суб’єктів ринку у процедурі врегулювання заборгованості за “блакитне паливо” та послуги з його транспортування. Крім того, на законодавчому рівні закріплюються шляхи та механізми врегулювання такої заборгованості, які полягають у:

Закон удосконалює, актуалізує та підвищує ефективність використання встановлених механізмів урегулювання боргів підприємств теплоенергетики за “блакитне паливо”.

Закон також спрямовано на регламентацію механізму розрахунків за послуги розподілу природного газу із застосуванням рахунків із спецрежимом використання. Це має забезпечити належний розподіл коштів та унеможливити подальше утворення та накопичення заборгованості газорозподільних підприємств перед оператором ГТС. Також закон має посилити відповідальність за порушення на ринку природного газу, у тому числі, за  порушення встановленого порядку розрахунків.

Читайте також: Оператор ГТС прокоментував відмову "Газпрому" щодо додаткового транзиту газу

У першому читанні законопроєкт №3508-д Верховна Рада ухвалила під час засідання 15 червня. Тоді документ підтримав 301 народний депутат.