UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада розійшлася до серпня. Депутати попередили, що блокуватимуть трибуну до заборони УПЦ МП

Блокування трибуни почалося сьогодні.

Під час погоджувальної ради посеред пленарного дня, 23 липня, депутати вирішили, що Верховна Рада цього тижня не працюватиме, а збереться вже у серпні, повідомив парламентар з «Голосу» Ярослав Железняк. Поки відбувалася нарада, частина депутатів блокували трибуну, вимагаючи прийняти законопроєкт про заборону в Україні УПЦ МП.

«Ну вже офіційно Рада розійшлася до серпня», – зазначив Железняк.

Ще один депутат з «Голосу» Роман Лозинський назвав таке рішення ганьбою. Він зазначив, що у залі сьогодні було понад 226 народних депутатів, які готові були голосувати.

«З добрих новин. Наразі в парламенті єдність – жодних голосувань, поки не буде розглянуто заборону московських попів. І ми блокуватимемо трибуну на наступних засіданнях, якщо першим питанням не буде заборона РПЦ!», – додав Лозинський.

Своєю чергою депутат з «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко вказав, що наступне засідання Ради «починаємо з законопроєкту про заборону московської церкви». За його словами, фракція «Слуга народу» має пропозицію щодо двох правок до відповідного документу.

«Комітет їх розгляне, а потім винесе законопроєкт на голосування. І наступне засідання почнеться саме з цього законопроєкту», – додав Гончаренко.

Читайте також: Засудженого в Україні митрополита УПЦ МП віддали росіянам в обмін на кількох українських військовополонених – ЗМІ

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт №8371, що пропонує не допускати діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із Російською православною церквою. При цьому  72 народних депутати не взяли участі у голосуванні за пропозицію уряду, хоча були присутні на засіданні 19 жовтня та голосували за інші законопроєкти.

Після того, як законопроєкт проголосували у першому читанні, ексзаступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін писав, що лобістам інтересів Московського патріархату платять за годину 1400 доларів. За його словами, виплати йдуть з коштів ексдепутата Вадима Новинського. Водночас українські ЗМІ писали, що завадити ВРУ заборонити діяльність УПЦ МП мав відомий американський лобіст Вільям Берк-Вайт.

Законопроєкт «про заборону УПЦ МП» виглядав, м’яко кажучи, не як скальпель, а як мішок прострочених антибіотиків. А його наступна редакція — «виправлена й доповнена» під тиском обставин, «західних партнерів» і майбутніх змін у світовій політиці — може виявитися схожою на протокол паліативної допомоги. Чи означає це, що УПЦ Московського патріархату вдасться уникнути заборони, розбирається Катерина Щоткіна в статті «Адвокат диякона».