UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада призначила Олексія Кулебу очільником Міністерства розвитку громад і територій

Відомство було без голови з травня, коли парламент звільнив Олексія Кубракова.

Верховна Рада призначила Олексія Кулебу віцепрем’єр-міністром з відновлення України – міністром розвитку громад та територій України. Таке рішення підтримали 240 депутатів.

«Я чітко усвідомлюю, які виклики перед нами стоять», - сказав Кулеба під час свого виступу у парламенті.

Він зазначив, що на разі основним із пріоритетів на посаді вважатиме проходження опалювального сезону. Також особливу увагу він як міністр приділятиме євроінтеграції України та процесу відновлення.

На практиці Олексій Кулеба очолюватиме  відразу три міністерства - міністерство розвитку громад та територій, міністерство інфраструктури та міністерство з питань євроінтеграції.

Читайте також: МЗС України очолив колишній зам Єрмака Андрій Сибіга

Олексій Кулеба є магістром міжнародної економіки та кандидатом наук з державного управління. Починав свою кар'єру з посади менеджера комунального підприємства «Київ-медіа». У 2010 році його обрали депутатом Ржищівської міської ради на Київщині. А з 2014 року Кулеба був помічником депутата Київради на громадських засадах. Паралельно займався підприємництвом.

Пізніше Кулеба обіймав керівні посади в комунальному підприємстві Києва «Плесо», ТОВ «Asper Естейт» і департаменті міського благоустрою міськради столиці.

Читайте також: ВРУ розглянула відставки в уряді: депутати звільнили трьох міністрів та віцепрем'єр-міністерку

На початку 2021 року його призначили першим заступником голови Київської міської державної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень. Там Кулеба пропрацював рік, а 8 лютого 2022 року став начальником Київської обласної державної адміністрації, а згодом і військової.

Навесні того ж року президент Володимир Зеленський нагородив його, як керівника групи радників поза штатом очільника ОВА, орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня «за вагомий особистий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України, мужність і самовіддані дії, виявлені під час організації оборони населених пунктів від російських загарбників».

У січні 2023 року Олексій Кулеба став заступником офісу президента.

Нагадаємо, 9 травня 2024 року Верховна Рада проголосувала за звільнення Олександра Кубракова з посади з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Таке рішення тоді підтримали 272 народні депутати. Детальніше про звільнення попереднього міністра розвитку громад та територій читайте у статті Інни Ведернікової «Відставка Кубракова. Чому Зеленський зняв колишнього улюбленця».