UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада прийняла заяву у зв'язку з польським законом про "українських націоналістів"

Розпалювання конфлікту між традиційно дружніми українським і польським народами грає на руку справжньому ворогові України і Польщі.

Верховна Рада схвалила заяву у зв'язку з прийняттям Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті. Проект постанови №7553 підтримали 242 народних депутата.

"Верховна Рада України категорично не сприймає та відкидає політику подвійних стандартів та нав'язування ідей колективної відповідальності українського народу, а також спроби польської сторони прирівняти дії усіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття – нацистського та комуністичного", - йдеться в заяві українського парламенту.

У постанові також зазначається обов'язок "пам'ятати і передавати майбутнім поколінням правду про дійсних, а не вирваних з загального контексту причинах, які призвели до кровопролиття між нашими народами в роки Другої світової війни та в інші періоди нашої історії і які мали трагічні наслідки для наших народів".

"Нашу найбільшу тривогу викликає той факт, що розгортання антиукраїнських настроїв та створення атмосфери тиску і залякування здатне безпосередньо вплинути на права і свободи майже мільйона українців, які сьогодні є трудовими мігрантами на території Польщі і працюють задля її економічного зростання у тому числі", - йдеться в заяві.

Верховна Рада також зазначає, що "як у минулому, так і сьогодні розпалювання конфліктів між традиційно дружніми українським і польським народами лежить в інтересах спільних ворогів нашої державності і суверенітету, якими були нацистський і комуністичний режим, а сьогодні – російський агресор і окупант".

Верховна Рада України солідарна з міжнародним співтовариством в питаннях недопущення заперечення злочину Голокосту, йдеться в заяві.

"Закликаємо президента Республіки Польща скористатися своїми конституційними повноваженнями та спільно з Сеймом та Сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність та доброзичливість", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, в ніч на 1 лютого Сенат Польщі прийняв без поправок скандальний закон про інститут національної пам'яті, яким заведено кримінальне переслідування за заперечення "злочинів українських націоналістів", нібито здійснених проти поляків.