UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада прийняла безвізовий закон про спецконфискацію майна корупціонерів

Корупціонери не зможуть заховати майно за допомогою продажу або передачі його "добросовісному набувачу".

Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу України "щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації з метою усунення корупційних ризиків при її застосуванні". Законопроект №2541а в цілому підтримали 272 народних депутата.

Згідно з прийнятим законом, спеціальній конфіскації підлягають гроші і майно, отримане третіми особами від підозрюваного, обвинуваченого або засудженого за корупцію, якщо одержувачі знали або повинні були знати, що ця передача була здійснена з метою уникнути конфіскації.

Закон є одним з документів, які Верховна Рада розглядає 10 листопада. Цей закон необхідний для отримання Україною безвізового режиму з ЄС і по суті є антикорупційним.

Норми закону повинні забезпечити імплементацію Директиви ЄС від 3 квітня 2014 року 2014/42/EU про арешт та конфіскацію предметів злочинної діяльності та доходів від неї в ЄС, а також реалізацію рекомендації 4 Міжнародних стандартів з протидії відмиванню доходів та фінансуванню тероризму і розповсюдженню зброї масового знищення, затверджених Групою з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) в частині удосконалення інституту спеціальної конфіскації в кримінальному судочинстві, усунувши суперечності в КК щодо застосування спеціальної конфіскації, повернення в Україну активів, які є предметом злочинної діяльності або набуті внаслідок такої діяльност.