UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада прийняла законопроєкт про «інвестиційних нянь» у першому читанні

Стимулювати бізнес пропонується за рахунок надання держпідтримки і створення відповідного інституту.

Народні депутати на позачерговому засіданні 21 липня підтримали проєкт закону №3760 «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями», також відомий як ініціатива щодо створення в Україні «інституту інвестиційних нянь».

«За» законопроєкт проголосували 244 депутати, він розглядався за скороченою процедурою.

Документ визначає організаційні, правові та фінансові засади державної підтримки інвестиційних проектів зі значними інвестиціями. І, відповідно, виокремлює нові види інвестора та інвестпроєкту: «інвестора зі значними інвестиціями» та «інвестиційного проекту зі значними інвестиціями».

Крім цього, пропонується закріпити статус державної установи, уповноваженої урядом на супровід інвесторів і проєктів. До штату цієї установи входитимуть інвестиційні менеджери.

Державна підтримка інвестора зі значними інвестиціями може бути такою:

При цьому загальний обсяг державної підтримки не повинен перевищувати 30% від суми інвестицій у проєкт.

Законопроєкт також визначає вимоги до інвестпроєктів та інвесторів, які можуть розраховувати на персональну «інвестиційну няню». Це:

Проектом також передбачається запровадження інституту спеціального договору, що укладатиметься між інвестором та Кабміном; регламентувати процедуру підготовки заявок та прийняття рішення щодо доцільності чи недоцільності укладення договору; визначити гарантії прав інвесторів зі значними інвестиціями.

Читайте також: Офіс UkraineInvest може стати базою для "інвестиційних нянь" - Петрашко

Цей законопроєкт став втіленням життя ідеї «інвестиційних нянь», озвученої президентом Володимиром Зеленським на форумі в Давосі півроку тому

Втім, в Україні вже створено дуже непогану правову базу для реалізації проєктів державно-приватного партнерства (ДПП), включно з концесію. Понад те, наше правове регулювання в цій сфері одне з найкращих у світі, зазначає авторка ZN.UA Ірина Запатріна.

Тож який же чудодійний засіб стимулювання залучення в економіку України стратегічних інвесторів пропонує законопроєкт та чи потрібне він взагалі, читайте у її матеріалі «Інститут «смотрящих» нянь».