UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада повернула податкові перевірки

Щоправда, ухвалений закон повертає такі перевірки не в повному обсязі.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №10016-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок». За документ, який частково повертає документальних податкових перевірок, проголосував 231 народний депутат, повідомив парламентарій з «Голосу» Ярослав Железняк.

За його словами, в тексті закону до другого читання є дві принципові зміни:

«Прийняття законопроєкту це одна з останніх вимог МВФ для ухвалення траншу. Зараз текст має бути прийнятий партнерами», – додав Железняк. 

Читайте також: Податкове пекло чи ще чистилище?

Нагадаємо, що мораторій знімається тільки для тих суб’єктів, які підпадають під певні критерії:

Проте це не стосується експортерів, у яких експорт основного товару становить більш як 25% від усього обсягу експортних операцій.

Читайте також: Іноземні компанії, що контролюють українці – дані податкової по 77 країнах світу

17 жовтня 2023 року Верховною Радою України прийнято за основу законопроєкт №10016 щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок. Враховуючи, що прийняття цього законопроєкту — одне із цьогорічних зобов’язань України перед МВФ, із його впровадженням не зволікатимуть. Про це пише Віктор Дрогомирецький, адвокат АО «ДІКСІ ЛЕКС», у статті «Податкові перевірки бізнесу: кого і коли вони торкнуться».