UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада повернеться до постанови про призначення місцевих виборів 16 липня - Арахамія

Влада критично затягнула із завершенням другого етапу децентралізації і внесенням змін до Виборчого кодексу.

Проєкт постанови про призначення місцевих виборів Верховна Рада розгляне у четвер, 16 липня, повідомив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Нагадаємо, цей пленарний тиждень - останній у другій сесії нинішнього скликання ВР, отже в депутатів залишилося не так багато часу для того щоб, проголосувавши необхідні законопроєкти і постанови, оголосити вибори.

Голосувати постанову про новий адміністративно-територіальний устрій, а також вносити зміни до Виборчого кодексу можна буде тільки до 25 липня. Потім - ні.

«Постанова, я думаю, буде в четвер разом із Виборчим кодексом», - цитує Арахамію « Інтерфакс-Україна ».

Напередодні «Слуга народу» відкликала проект для термінового внесення правок - з нього «випали» вибори до районних рад. Але, за інформацією ZN.UA, профільний комітет ВР так і не встиг зібратися і відкоригувати своє рішення, заплановане на 13 липня голосування перенесли.

Голова фракції також нагадав про проєкт постанови щодо створення нових районів. Якщо депутати відмовляться підтримати його, виникнуть юридичні колізії, з яких доведеться шукати вихід.

«Можуть бути окремі райони, де можуть бути і ради ОТГ, і райради... зараз така ситуація, здається, в 100 районах в Україні. Ми хотіли уникнути цього процесу, але в разі, якщо постанову буде провалено, ми отримаємо ту ж ситуацію, яка є зараз», - додав Арахамія.

Схоже, зараз реалізується початковий сценарій, про який ZN.UA вже писало в матеріалі «Судний четвер. Чи завалять мери децентралізацію?». Де йшлося про те, що залишаючи субрегіональний рівень і відповідно районні ради, влада страхується від провалу на виборах на рівні громад.

«Швидше за все, вони просто ведуть лінію, якої боялися мери - залишать райради і потім, програвши вибори в громадах, заберуть у них частину повноважень і грошей і віддадуть районам. Можливо це взаємовигідна змова влади з елітами районного рівня. Ми залишаємо вам повноваження і гроші – по суті зберігаємо вас і годівницю, а ви йдете під нас. Той самий продаж франшизи на районному рівні», - розповіло джерело в «СН».