UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада планує заборонити продаж ліків дітям до 14 років

Раніше в профільному комітеті хотіли заборонити продаж ліків до 18 років.

Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону №5122 “Про внесення змін до статті 21 Закону України “Про лікарські засоби” щодо заборони продажу лікарських засобів дітям”. Документ підтримали 306 народних депутатів.

Так, проєкт закону пропонує заборонити продавати ліки дітям до 14 років. Якщо ж виникнуть сумніви щодо віку дитини, то потрібно буде показати документ, який його підтверджує.

“Прийняття проєкту Закону України про внесення змін до статті 21 Закону України “Про лікарські засоби” щодо заборони продажу лікарських засобів дітям дозволить врегулювати на державному рівні ситуацію з неконтрольованим зловживанням лікарськими засобами неповнолітніми особами та сприятиме зменшенню кількості випадків суїциду серед дітей та підлітків”, - йдеться у пояснювальній записці. 

Читайте також: МОЗ зробив крок щодо впровадження в Україні електронної торгівлі лікарськими засобами

Нагадаємо, взимку протягом одного тижня в Україні зареєстрували кілька випадків отруєння ліками дітьми. Зокрема, у Київській області двоє дівчаток вжили 40 таблеток популярного спазмалітичного препарату, після чого одна дівчинка загинула. Аналогічні випадки зафіксовані в Умані та Києві.

Зазначимо, що згідно зі статтею 321 Кримінального кодексу України, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів караються позбавленням волі від п'яти до восьми років.

Після цього голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький анонсував підготовку законопроєкту, який би заборонив продаж ліків дітям. Однак, за його словами, тоді планувалося заборонити відпуск лікарських засобів до 18 років.