UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада не змогла скасувати рішення про ухвалення в цілому закону щодо "інвестиційних нянь"

Закон в цілому ухвалили ще в грудні минулого року.

Верховна Рада не ухвалила постанову №3760-п “Про скасування рішення Верховної Ради України від 17.12.2020 року про прийняття в цілому проекту Закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями”. Документ підтримали 123 народні депутати, при необхідних 226.

“Ухвалення цього рішення відбулося із грубими порушеннями вимог регламенту Верховної Ради України, зокрема, статі 117, яка передбачає, що законопроект, підготовлений до другого чи повторного другого читання, висновок головного комітету та інші супровідні документи до нього надаються народним депутатам не пізніше як за десять днів до дня розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради”, - йдеться у пояснювальній записці до постанови.

Зокрема, ініціатори скасування законопроекту зазначили, що всупереч вимогам регламенту супровідні документи до законопроекту про “інвестиційні няні” були надані народним депутатам за один день до дня розгляду самого документу на пленарному засіданні Верховної Ради.

“Головуючий на пленарному засіданні відповідно до вимог ч.4 статті 48 регламенту Верховної Ради України не вжив заходів для усунення порушень регламенту, які виникли при розгляді й голосуванні цього питання. Тому зазначене питання не може вважатися прийнятим відповідно закону і підлягає скасуванню у передбачений регламентом спосіб”, - вказано у пояснювальній записці.

Під час виступів у Раді народні депутати також заявляли про те, що під час розгляду документу в другому читанні електронна таблиця правок та паперова не співпадали.

Законопроект щодо “інвестиційних нянь” визначає організаційні, правові та фінансові засади державної підтримки інвестиційних проектів зі значними інвестиціями. При цьому закон виокремлює новий вид інвестора - інвестора зі значними інвестиціями та  інвестиційний проект зі значними інвестиціями. Для таких інвесторів визначено низку пільг та інструменти надання державної підтримки проектам зі значними інвестиціями.

Крім того, документ визначає перелік сфер, у яких має бути реалізований інвестпроект зі значними інвестиціями для того, щоб отримати держпідтримку.

Читайте також: Планка для інвестняні знижена з $ 100 до $ 30 млн – Зеленський

Цей законопроект став втіленням життя ідеї “інвестиційних нянь”, озвученої президентом Володимиром Зеленським на форумі в Давосі минулого року

Втім, в Україні вже створено дуже непогану правову базу для реалізації проєктів державно-приватного партнерства (ДПП), включно з концесію. Понад те, наше правове регулювання в цій сфері одне з найкращих у світі, зазначає авторка ZN.UA Ірина Запатріна.

Тож який же чудодійний засіб стимулювання залучення в економіку України стратегічних інвесторів пропонує законопроєкт та чи потрібне він взагалі, читайте у її матеріалі “Інститут “смотрящих” нянь”.