UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада не розглядатиме «антиахметівський» законопроєкт цього тижня

«Слуги народу» зібрали підписи за розгляд законопроєкту в другому читанні за спецпроцедурою.

Ресурсний законопроєкт №5600, який також називають «антиахметівським», Верховна Рада не розглядатиме цього пленарного тижня. Таке рішення підтримали 266 народних депутатів. 

«Я хочу поставити на голосування виключення з порядку денного та тижневого порядку денного законопроєкту 5600, у зв’язку з тим, що ми отримали підписні листи і заходимо по регламенту в процедуру 119 пункт 1», – заявив народний депутат зі «Слуги народу» Андрій Мотовиловець.

Раніше голова фракції СН Давид Арахамія заявив про те, що «слуги народу» зібрали 160 підписів для запуску спеціальної процедури розгляду ресурсного законопроєкту.

«Є регламентна процедура, яку застосовували тільки раз - по «антиколомойському» законопроєкту. Ми сьогодні зібрали 160 підписів для її застосування. Ще не реєструємо - чекаємо Разумкова. Все одно це питання можна буде розглянути лише через тиждень, час у нас є», - заявив Арахамія журналістам в кулуарах парламенту.

За його словами, згідно з регламентом, у разі застосування спецпроцедури розгляду законопроєкту кожна парламентська фракція чи група може визначити не більше п’яти не врахованих комітетом правок чи пропозицій, на яких вони наполягають. Водночас кожен позафракційний депутат зможе обрати по одній такій правці. Після цього профільний комітет має підготувати уточнену порівняльну таблицю для розгляду законопроєкту в другому читанні включно з врахованими ним поправками та пропозиціями.

Зазначимо, що вранці «слуги народу» зняли законопроєкт із розгляду 23 вересня. Після чого, перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук заявив, що документ розглянуть 24 вересня. А в результаті його зняли із порядку денного тижня.

Читайте також: Ресурсний законопроект буде приносити держбюджету 25-35 млрд грн доходів щорічно - Мінфін

17 вересня профільний комітет рекомендував ухвалити в другому читанні законопроєкт №5600. Повідомлялося, що до другого читання антиахметівського законопроєкту депутати подали понад 10 тисяч правок. Законопроєкт №5600 називають «антиахметовським» або «антиолігархічним», тому що в ньому пропонується підвищити розмір ренти, в тому числі, і на видобуток залізної руди. В Україні видобутком залізної руди займаються близько десяти підприємств, практично всі належать олігархам, найбільшу частку в цьому бізнесі посідає Рінат Ахметов - понад 50%.