UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада не могла ухвалити жодного рішення на засіданні 26 липня, не було кворуму – депутатка

Крайнє засідання відзначилось і порушенням регламенту.

На засідання Верховної Ради України в середу, 26 липня, прийшли менше 226 народних обранців, що означає відсутність кворуму. Таким чином, будь-які рішення, що ставляться на голосування, завідома приречені бути не ухваленими, повідомила депутатка Іванна Климпуш-Цинцадзе у Facebook.

Більше того, за її словами, перед початком роботи парламенту не проводилося сигнальне голосування для підрахунку присутніх у залі, попри відповідну вимогу в регламенті ВР.

"Навіщо цей фарс? Щоб показати розлюченим людям, що парламент працює? Сьогодні він лише дурно споживає електроенергію. Смішно бачити, як головуючий у мікрофон закликає депутатів прибути в сесійну залу, коли ніякої трансляції засідання немає…" – додала Климпуш-Цинцадзе.

У відповідь на запитання в коментарях стосовно того, чому народні обранці не прибули на засідання, депутатка припустила, що справа у порядку денному. Планувався розгляд лише поправок до одного із законопроєктів, тому "дехто вирішив, що не важливо бути".

Читайте також: ВР нецікаве вирішення проблеми із затягуванням розгляду справ про топкорупцію – голова САП

Раніше голова парламенту Руслан Стефанчук казав, що Рада планує розглянути заяву Олександра Ткаченка про відставку з посади міністра культури та інформаційної політики під час найближчого пленарного засідання.

За півтора року воєнного стану українці адаптувалися до життя в умовах постійної загрози. Те саме можна сказати і про державні інституції, зокрема парламент. Упродовж 8-ї сесії (тривала з вересня 2022-го до лютого 2023 року) ми бачимо три основні тенденції: посилення урядових позицій, зменшення законодавчого спаму та стабілізацію роботи парламенту в режимі воєнного часу. Докладніше про кількісні дані останнього моніторингу роботи Верховної Ради – у статті "Як працював парламент у другому півріччі повномасштабного вторгнення: тенденції та висновки" від Лабораторії законодавчих ініціатив (ЛЗІ).