UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада направила на доопрацювання законопроект про відтермінування використання касових апаратів

У першому читанні документ підтримали всього 212 народних депутатів.

Верховна Рада 254 голосами відправила на доопрацювання законопроект №4313 “Про внесення змін до розділу ХХ "Прикінцеві та перехідні положення" Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг”. У першому читанні законопроект підтримали лише 212 народних депутатів із 226 необхідних.

“Метою вказаного законопроекту є перенесення норм щодо обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО суб’єктами господарювання при здійсненні розрахункових операцій, а також спеціального порядок розгляду скарг покупців «кешбек» до 01.01.2020 року”, - йдеться у пояснювальній записці.  

Так, законопроект передбачає:

Читайте також: Рада хоче забезпечити збір даних та інформації для декларування окремих об’єктів оподаткування

У жовтні минулого року президент Володимир Зеленський підписав зміни в закон "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (проект 1053-1) та про зміни в Податковий кодекс України "про детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" (проект №1073).

Згідно з прийнятим Радою законом (проект 1053-1) з 1 жовтня 2020 року потрібно обов’язково використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) для окремих фізичних осіб - підприємців (ФОП) на другій і четвертій групі. Крім того, з 1 січня 2021 року використання реєстраторів розрахункових операцій буде обов'язковим для платників єдиного податку на 2-4 групи. Водночас обов'язковість РРО не стосуватиметься фізичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців (ФОП) з першої групи.

Також у Міністерстві фінансів повідомляли про те, що з 1 серпня цього року можна використовувати програмні розрахунково-касові апарати. У відомстві зазначили, що з 1 січня 2021 року мав розпочатися другий етап - використання РРО для певних видів діяльності II-IV груп фізичних осіб - підприємців стане обов'язковим. А з 1 квітня 2021 року третій етап - застосування РРО (традиційних або програмних) стане обов'язковим для фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.