UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада направила на доопрацювання законопроект щодо дерегуляції у сфері земельних відносин

За документ в цілому проголосував всього 201 народний депутат.

Верховна Рада направила на доопрацювання законопроект №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”. За документ проголосував 201 народний депутат, при необхідних 226. Доопрацювання законопроекту підтримали 260 парламентарів.

“Метою і основним завданням проекту закону є реформування системи управління у сфері земельних відносин та зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу, скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою”, - йдеться у пояснювальній записці.

Вказано також, що законопроект має запровадити незалежний контроль документації із землеустрою через громадську експертизу або рецензування. Крім того, проект закону має інтегрувати та уніфікувати землевпорядну, топографо-геодезичну та картографічну діяльність.

Згідно із пояснювальною запискою, документ пропонує запровадити страхування професійної відповідальності виконавців робіт із землеустрою як альтернативи державному контролю. Також у законопроекті йдеться про зменшення вартості робіт та тривалості часу, що витрачається на виконання процедур, пов’язаних з проведенням землеустрою. Крім того, документ має зменшити ризики хабарництва та корупції.

Читайте також: Рада заборонила продавати дітям електронні сигарети

У першому читанні відповідний законопроект Верховна Рада ухвалила ще в листопаді минулого року. Однак тоді ніхто не звернув уваги на небезпеки такого документу. Детальніше про це читайте у статті Романа Головіна “Як ошукали нардепів та зрадили власників землі”.