UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада направила до КСУ проект змін до Конституції про "особливий статус" Донбасу

Президент України Петро Порошенко заявив, що проект змін до Конституції України не передбачає ніякого " особливого статусу " Донбасу.

Рада внесла до порядку денного проект закону про особливий статус Донбасу

Верховна Рада України включила до порядку денного сесії законопроект про закріплення особливого статусу Донбасу в Основному законі країни, документ буде направлений до Конституційного суду.

За відповідну ухвалу проголосували 288 депутатів.

Проект закону №2217а про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) з позначкою "доопрацьований" було опубліковано пізно вночі в середу, 15 липня, на сайті Верховної Ради України.

Проект змін зареєстрований президентом Петром Порошенко ще 1 липня.

У документі положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом, було закріплено в перехідних положеннях законопроекту. А в доопрацьованому проекті від 15 липня пропонується закріпити цю норму в розділі IV перехідних положень самої Конституції України.

Президент України Петро Порошенко у своєму зверненні перед голосуванням Ради заявив, що проект змін до Конституції України не передбачає ніякого "особливого статусу" Донбасу, "Україна була і залишається унітарною державою".

Читайте також: Росія може втратити право проведення ЧС-2018 - міністр юстиції Німеччини

Нагадаємо, у перехідних положеннях Конституції визначалося, що особливості місцевого самоврядування в деяких районах Донецької та Луганської областей регулюється відповідним законом, прийнятим Верховною Радою 26 червня.

Як писало DT.UA, у проекті змін до Конституції прописаний особливий статус частини Донбасу.

Проектом змін до Конституції України щодо територіального устрою та місцевого самоврядування передбачений особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

У ст. 3 Перехідних положень до законопроекту про внесення змін до Конституції обумовлено, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей визначаються законом про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей".

Як писало "Дзеркало тижня", у пропонованих раніше змінах до Основного закону передбачалось, що "особливості здійснення виконавчої влади в Києві, інших адміністративно-територіальних одиницях, особливості статусу яких встановлені законом, визначаються окремими законами України".

"Таке гнучке формулювання дозволяло б надати додаткові повноваження будь-якому регіону (а не тільки територіям Донбасу), але не наділяло б цими повноваженнями назавжди. Є закон - є і прописані в ньому спеціальні повноваження місцевої влади, і рівень впливу влади центральної. Немає закону - повертаємося до загальних правил", - писав у своїй статті Сергій Рахманін.

Закон "про особливий статус" передбачає щорічну бюджетну підтримку соціально-економічного розвитку окремих районів Донецької та Луганської областей. Згідно з документом, держава гарантує недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб - учасників подій на території Донецької, Луганської областей".Крім того, держава гарантує право на використання російської чи іншої мови "у суспільному та приватного життя, вивчення і підтримку російської і будь-якого іншого мов, їх вільний розвиток і рівноправність". Також закон передбачає проведення місцевих виборів у цьому регіоні 7 грудня. Також вводиться особливий порядок призначення керівників органів прокуратури та судів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування у вирішенні цих питань. Кабмін, інші центральні органи виконавчої влади можуть підписувати з відповідними органами місцевого самоврядування угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів.