UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче змінити законодавство про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб

Депутати за основу підтримали законопроєкт, який серед іншого передбачає скорочення терміну прийняття рішення про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. 

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №4487 «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб». Документ підтримали 304 народні депутати.

Законопроєкт пропонує скоротити термін прийняття рішення про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи з 15 до 7 робочих днів, що дозволить підвищити рівень захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Мова йде про випадки, коли особа не має реєстрації місця проживання на території, з якої відбулося внутрішнє переміщення.

Водночас згідно з документом, за надання неправдивих даних задля отримання такої довідки особа має відшкодувати фактичні витрати, понесені державним та місцевим бюджетами у результаті реалізації прав відповідно до чинного законодавства.

Законопроєкт також передбачає, що внутрішньо переміщені особи користуються всіма правами і свободами відповідно до Конституції, законів та міжнародних договорів України. Документ передбачає можливість доступу ВПО до послуг, пільг, які надаються мешканцям територіальних громад України за місцем проживання внутрішньо переміщених осіб.

«На законодавчому рівні врегульовується реалізація права внутрішньо переміщених осіб на житло через реалізацію державних та місцевих програм, зокрема житла тимчасового призначення. Крім того, проєкт Закону визначає повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування, координацію та реалізацію державної політики з питань внутрішньо переміщених осіб», - йдеться у пояснювальній записці.

До основних повноважень такого органу належить:

«Проєкт Закону містить пропозиції щодо внесення змін до підстав та порядку скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Зокрема, пропонується внести зміни до строку тривалої відсутності внутрішньо переміщеної особи за місцем проживання, - з 60 днів до 6 місяців. Зазначений строк обґрунтовується положеннями цивільного законодавства щодо порядку визначення постійного місця проживання, припиненням пенсії та інших соціальних виплат у разі неотримання протягом 6 місяців підряд», - вказано у пояснювальній записці.

Читайте також: Житло для ветеранів АТО та переміщених осіб: влада обіцяє повністю закрити чергу в 2022 році

Напередодні Верховна Рада ухвалила закон щодо зміни обліку даних про реєстрацію українців на Донбасі та в Криму. Тепер під час видачі, обміну, або оформлення документів, що підтверджують українське громадянство, особу або спецстатус, дані про зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованій території будуть внесені на підставі: документів, що підтверджують реєстрацію місця проживання; відомостей, внесених до документів, що підлягають обміну.