UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче запровадити публічні консультації з владою

Депутати ухвалили у першому читанні відповідний законопроєкт.

Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону №4254 “Про публічні консультації”. Документ підтримали 262 народні депутати.

Законопроєкт визначає основні стандарти проведення публічних консультацій під час формування та реалізації державної та регіональної політики, вирішення питань місцевого значення. Також у документі прописані правила підготовки проєктів стратегічних та програмних документів, а також нормативно-правових актів для узгодження публічних і приватних інтересів.

Водночас публічні консультації не передбачені при підготовці документів у частині положень, у яких міститься інформація з обмеженим доступом. Крім того, згідно з документом, консультації не поширюватимуться на правовідносини щодо проведення всеукраїнського та місцевих референдумів, внесенням місцевої ініціативи, проведенням громадських слухань, загальних зборів громадян.

У разі ухвалення закон не поширюватиметься на питання:

Проєкт закону також передбачає функціонування єдиного веб-порталу публічних консультацій. Зокрема, у документі йдеться про те, що електронні консультації мають стати обов’язковою формою проведення публічних консультацій.

Читайте також: Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про мультимодальні перевезення

Нагадаємо, сьогодні Рада також ухвалила у першому читанні законопроєкт, який передбачає, що члени органів адвокатського самоврядування не зобов’язані заповнювати та подавати декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Документ підтримали 303 народні депутати.