UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче заборонити громадянам держави-агресора бути надрокористувачами в Україні

Народні депутати ухвалили за основу проєкт закону про підтримку розвитку вітчизняних галузей надрокористування.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №4187 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування». Документ підтримали 292 народні депутати.

Проєкт закону обмежує право бути надрокористувачем для громадян держави-агресора. Те ж саме стосується:

Також документ передбачає подання документів та звітів у електронній формі через електронний кабінет. Така норма поширюється й на ініціювання нових ділянок для винесення на електронні аукціони.

Геологічне вивчення пропонується замінити на комплексний (наскрізний) спецдозвіл строком від 3 до 20 років. В рамках такого спецдозволу можна буде поєднувати розвідку корисних копалин з їх видобутком.

Проєкт закону встановлює вичерпний перелік випадків надання спецдозволу без проведення аукціону, які нівелюють ризики зловживань та гарантують логічну спадковість для інвесторів.

Під час проведення експертизи та оцінки ресурсів і запасів корисних копалин за заявою користувача пропонується дозволити використання:

Крім того, законопроєкт встановлює вичерпний перелік випадків, коли можна анулювати дозвіл на користування надрами, а також випадків його тимчасового зупинення:

Згідно з проєктом закону, для зупинки проведення робіт на відповідній ділянці надр надрокористувач матиме 20 календарних днів після зупинення дії спецдозволу.

Також законопроєкт пропонує дозволити власникам спецдозволу на користування надрами продавати, використовувати у вигляді застави або в інший спосіб відчужувати відповідні права іншій юридичній чи фізичній особі. В тому числі мова йде про дозвіл передавати права, надані спецдозволом, до статутних капіталів створюваних за участю власника надр суб'єктів господарювання. Також пропонується дозволити вноситись як вклад у спільну діяльність, з переходом прав та обов’язків до нового власника спеціального дозволу. Щоправда, таке право має певні обмеження для суб’єктів держсектору економіки та підприємств в управлінні держави, щоб унеможливлення ризики спекуляцій.

Крім того, законопроєкт пропонує унормувати:

У проєкті закону враховано положення, що стосуються впровадження економічного паспорта українця та, які стосуються надання громадянам України права на отримання частини доходу держави від рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин.

Читайте також: РНБО оголосила санкції проти компаній в сфері користування надрами

Раніше повідомлялося про те, що Державна служба геології та надр позапланово перевірить 144 підприємства сфери надрокористування, які отримали спецдозволи поза аукціоном.

Перевірити мають компанії, які поза аукціоном отримали спеціальні дозволи на користування надрами або не почали видобуток корисних копалин протягом двох років після отримання ліцензії на видобуток.

Крім того, перевірять тих, хто не почав видобуток протягом двох років після затвердження балансових запасів вуглеводнів або протягом 10 років після отримання спецдозволу на користування нафтогазоносними надрами.