UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче вдосконалити порядок утворення та діяльності третейських судів

Народні депутати ухвалили за основу відповідний законопроект.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №3411 “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку утворення та діяльності третейських судів з метою відновлення довіри до третейського розгляду”. Документ підтримали 227 народних депутатів.

У пояснювальній записці йдеться про те, що законопроект передбачає вдосконалення порядку утворення та діяльності третейських судів за допомогою посилення вимог до організацій, при яких можуть діяти постійні третейські суди. Також документ пропонує розширити повноваження органів третейського самоврядування з метою ефективного здійснення третейського розгляду.

Крім того, проект закону пропонує внести зміни до положень Закону “Про третейські суди” та Закону “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань”, якими передбачити:

Крім того, документ передбачає здійснення перереєстрації постійно діючих третейських судів відповідно до нових вимог закону. Діяльність постійно діючих третейських судів, які не звернуться до органу державної реєстрації у встановлений строк, буде припинена у судовому порядку.

Читайте також: Третейський суд у Гаазі у червні проведе перші слухання у справі України і РФ

Нагадаємо, під час сьогоднішнього засідання парламент ухвалив у першому читанні законопроект №4229 “Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та Закону України "Про Вищу раду правосуддя" щодо завершення конкурсних процедур на зайняття посад суддів місцевих судів.Законопроект передбачає, наділити ВРП повноваженнями проводити і завершити конкурси, оголошені Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 5 серпня 2019 року щодо кандидатів на посаду судді місцевого суду. Мова йде про суддів, які пройшли всі процедури відбору, але набрали менше 75% максимально можливого балу кваліфікаційного іспиту.