UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче створити в Україні ще один держреєстр

Депутати підтримали за основу законопроєкт, який вносить зміни до закону про альтернативні види палива.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5464 «Про внесення змін до Закону України «Про альтернативні види палива» щодо розвитку виробництва біометану». За документ проголосували 300 народних депутатів.

«Зміни передбачають визначення терміну «біометан», що наразі відсутній у Законі України «Про альтернативні види палива», а також встановлення законодавчих основ для створення і функціонування реєстру біометану», – йдеться у пояснювальній записці.

Документ визначає, що біометан – це біогаз, що за своїми фізико-технічними характеристиками відповідає вимогам нормативно-правових актів до природного газу для подачі до газотранспортної та газорозподільної системи або для використання як моторного палива.

У законопроєкті вказано, що надання доступу виробникам біометану до газотранспортної або газорозподільної системи здійснюватиметься з дотриманням вимог Закону України «Про ринок природного газу» та у порядку, передбаченому кодексом газотранспортної системи або кодексом газорозподільних систем.

Водночас виробники біометану, які хочуть подавати його до ГТС або газорозподільної системи, спочатку повинні отримати обліковий запис в реєстрі біометану. Пропонується, щоб реєстр вів центральний орган виконавчої влади у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива.

Також законопроєкт передбачає, що виробники біометану щомісячно вноситиме до реєстру запис про обсяг цього біогазу, що поданий ним до газотранспортної або газорозподільної системи. 

Якщо запис виробника біометану про його обсяг буде некоректним, то йому відмовлять у формуванні гарантії. Те ж саме стосується і випадків, коли виробник вкаже недостовірну інформацію у записі до реєстру. Рішення про відмову у формуванні гарантії походження біометану може бути оскаржене виробником біометану в суді.

Читайте також: Рада визначилася, куди піде збір з добровольного декларування

Раніше парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт №3356-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту». Документ пропонує ввести облік вмісту рідких біокомпонентів у моторному та альтернативному йому паливі на ринку нафтопродуктів. Це має робити Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України. Водночас порядок зазначеного обліку, має затверджувати Міненерго.