UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче надати спецстатус Державному космічному агентству

Парламент ухвалив за основу законопроєкт про повноваження Держкосмосу та Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України у космічній сфері.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5017 “Про внесення змін до Закону України "Про космічну діяльність" щодо визначення статусу та розподілу повноважень між центральними органами виконавчої влади у сфері космічної діяльності”. Документ підтримали 260 народних депутатів.

Проєкт закону розмежовує повноваження у сфері космічної діяльності між Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України, Міністерством оборони, Державним космічним агентством.

Документ пропонує визначити Державне космічне агентство України “центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері космічної діяльності”. Згідно з документом, діяльність Держкосмому спрямовуватиме та координуватиме Кабінет міністрів.

Законопроєкт встановлює повноваження Державного космічного агентства України, яке:

Також проєкт закону визначає повноваження Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України у космічній сфері. Зокрема, відомство здійснюватиме нагляд за:

Читайте також: Глава Держкосмосу: Україна планує створити свій космодром та вивести на орбіту сім супутників

Нагадаємо, за підсумками минулого року Державне космічне агентство відзвітувало про чистий збиток підлеглих компаній на суму 810,9 мільйона гривень.

Агентство управляє 15 державними компаніями, серед яких 5 компаній отримують незначні прибутки, 5 - глибоко збиткові, 4 підприємства знаходяться в стадії банкрутства, а 1 підприємство взагалі не надало звіт агентству через звільнення всіх працівників підприємства.