UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін вважає, що обмін ув'язненими між США та РФ можливий і надалі

У заручниках у московського правителя є ще американець Пол Вілан, якого звинуватили у шпигунстві.

Президент Росії Володимир Путін заявив у п'ятницю, що обмін ув'язненими між США та Росією можливий, якщо Москва та Вашингтон знайдуть компроміс, повідомляє AP NEWS.

Цю заяву він зробив через день після того, як російського торговця зброєю Віктора Бута обміняли на зірку WNBA та дворазову олімпійську чемпіонку Бріттні Ґрінер.

На запитання після саміту в Киргизстані, чи можливий обмін іншими ув'язненими, Путін відповів, що "все можливо", зазначивши, що "знайдено компроміси", які розчистили шлях для обміну Гринер на Бута в четвер.

"Ми не відмовляємося від продовження цієї роботи у майбутньому", - сказав Путін.

Незважаючи на переговори про звільнення Грінер, найвідомішої американки, ув'язненої за кордоном, США не змогли домогтися свободи для іншого американця, Пола Уїлана. Керівник служби корпоративної безпеки з Мічигану перебуває у в'язниці в Росії з грудня 2018 року за звинуваченням у шпигунстві, яке його сім'я та уряд США вважають необґрунтованим.

Американські чиновники заявили, що не бачать негайного шляху до звільнення Уїлана. Проте, за їхніми словами, вони вважають, що канали зв'язку з росіянами залишаються відкритими для переговорів щодо його свободи.

Прес-секретар Ради національної безпеки США Джон Кірбі сказав: "Ми почули те, що сказав Путін, давайте подивимося, що він зробить насправді".

Путін сказав, що американо-російські переговори, результатом яких став обмін думками у четвер, не торкалися інших тем.

"Чи може це стати основою для діалогу зі США - це окреме питання", - сказав він. - Ми не ставили завдання перейти від цих переговорів до чогось іншого, але вони створюють певну атмосферу".

Зі свого боку , держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю американській телекомпанії CBS заявив, що для просування національних інтересів США готові підтримувати контакти з Росією. У цьому контексті він зазначив видачу РФ російського торговця зброєю Віктора Бута в обмін на повернення відомої баскетболістки Бріттні Грайнер до США.

На цій же ноті прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що саме російські та американські спецслужби домовилися про обмін Бута на Ґрінер, і їхні контакти були спрямовані виключно на вироблення конкретики.

"Це ніяк не впливає на загальний стан двосторонніх зв'язків, який виглядає сумно", - сказав Пєсков у своєму виступі на телебаченні.

Пєсков сказав, що "спецслужби можуть продовжити свою роботу, якщо буде потрібно", а також зазначив роль Об'єднаних Арабських Еміратів та Саудівської Аравії у сприянні посередництва в обміні.

Бут, прозваний "торговцем смертю", який постачав зброю для деяких з найстрашніших конфліктів у світі і провів понад 14 років за ґратами в США, вважався в Росії несправедливо ув'язненим після надто агресивної спецоперації США.

Читайте також: NYT: Хто такий «продавець смерті» Віктор Бут і чому Росія так сильно хотіла дістати його з в'язниці в США?

У серпні Суд у Хімках присудив дев'ять років колонії та штраф у 1 млн рублів американській баскетболістці Бріттні Грайнер до дев'яти років колонії. Дворазова олімпійська чемпіонка, баскетболістка єкатеринбурзького УГМК та збірної США, звинувачувалася у контрабанді наркотиків. Її затримали в лютому в московському аеропорту, знайшовши в сумці частково легалізовану в більшості штатів США олію канабіс для вейпу.