UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін погрожував Джонсону ракетним ударом у розмові перед 24 лютого

Джонсон сказав: «Одного разу він погрожував мені і сказав: «Борис, я не хочу тобі робити боляче, але з ракетою це займе лише хвилину» або щось подібне.

Експрем'єр Британії Борис Джонсон заявив, що Путін погрожував йому ракетним ударом під час «надзвичайної» телефонної розмови напередодні вторгнення Росії в Україну. Тодішній прем’єр-міністр сказав, що той сказав йому, що це «займе лише хвилину», йдеться в документальному фільмі ВВС.

Читайте також: У Кремлі прокоментували бажання Шольца вести переговори з Путіним

Путін озвучив  погрозу після того, як прем'єр попередив, що війна для Кремля буде «цілковитою катастрофою».

Джонсон попередив, що вторгнення в Україну призведе до санкцій Заходу та збільшення кількості військ НАТО на кордонах Росії.

Читайте також: У НАТО заявляють про готовність конфронтації з РФ, але визнали низку проблем

Він також намагався стримати військові дії Росії, сказавши Путіну, що Україна не приєднається до НАТО «в осяжному майбутньому».
 
"Одного разу він погрожував мені і сказав: «Борис, я не хочу тобі боляче, але з ракетою це займе лише хвилину» або щось подібне", - поділився політик. 

Читайте також: Зеленський у Києві зустрівся з Джонсоном: про що говорили

«Але я вважаю, що судячи з його дуже спокійного тону, відчуженого вигляду, він просто підігрував моїм спробам змусити його вести переговори».

Зараз не можна знати напевно, наскільки погроза Путіна була реальною.

Читайте також: Ракетна атака на Київ: у місті є загиблі та постраждалі

Однак, враховуючи попередні напади Росії на Велику Британію - востаннє в Солсбері в 2018 році - будь-яка загроза з боку Кремля, якою б легковажною була вона, напевно, пан Джонсон не мав би іншого вибору, як сприймати її серйозно.

Нагадаємо, Москва віддала розвідку в Україні керівнику ГРУ, який влаштував хіматаку в британському Солсбері.

Йдеться про отруєння ексспівробітника російської військової розвідки Сергія Скрипаля та його доньки Юлії 4 березня 2018 року з застосуванням нервово-паралітичнго засобу «Новичок».

Тодішній замах став першим випадком застосування бойових отруйних речовин на території країни — члена НАТО, від моменту утворення альянсу, та на території Європи — з часів Другої світової війни.