UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін каже, що в літаку Прігожина вибухнули гранати і натякає на вживання наркотиків

Путін заявив, що в тілах засновника ПВК "Вагнера" Євгєнія Прігожина та інших лідерів найманців, які загинули в авіакатастрофі, знайдені уламки гранат. Цим самим він натякнув, що Прігожин, який очолив збройне повстання проти кремлівського військового керівництва, був наркоманом, пише Bloomberg

«У тілах загиблих у авіакатастрофі виявлено осколки ручних гранат», — заявив Путін у четвер на щорічній зустрічі клубу «Валдай» у Сочі, посилаючись на те, що він назвав висновками слідства. Він також очікувано сказав, що доказів зовнішнього удару по літаку, немає.

Читайте також: Після падіння Прігожина у США згадали про загадкову смерть критика Путіна Рапопорта – POLITICO

«На жаль, у загиблих не перевіряли кров на алкоголь чи наркотики», — сказав Путін. Він додав, що, на його думку, слідчі повинні були провести такі перевірки, оскільки служби безпеки «знайшли не лише 10 мільйонів доларів готівкою, а й 5 кілограмів кокаїну» після обшуку в офісах Wagner Group у Санкт-Петербурзі.

Прігожин очолив невдалий заколот у червні, спрямований на усунення міністра оборони Сєргєя Шойгу та начальника Генерального штабу Валєрія Герасимова після звинувачення їх у повторних невдачах Росії у війні проти України та прагненні «знищити» "Вагнера" . Його сили підійшли до Москви в межах 200 кілометрів, перш ніж Прігожин припинив повстання, яке, за словами Путіна, поставило Росію на межу «громадянської війни».

Читайте також: Російські боти звинувачують Захід і захищають Путіна через смерть Прігожина – CNN

США заявили, що авіакатастрофа, яка сталася рівно через два місяці, могла бути вбивством, схваленим  Путіним після повстання, яке становило найбільшу загрозу його правлінню протягом чверті століття. У Кремлі відкинули це припущення як «абсолютну брехню». За попередніми оцінками США, літак міг бути знищений бомбою, заявили американські чиновники на умовах анонімності.

Усі 10 пасажирів і члени екіпажу, зазначені як такі, що перебували на борту приватного літака Embraer SA Legacy 600, включно з деякими старшими лейтенантами Пригожина, загинули, коли він розбився на шляху з Москви в Санкт-Петербург 23 серпня.