UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін готуватиме нові провокації, Захід має підтримати Київ збройно — Моравецький

Водночас зростання цін на газ та електроенергію по всій Європі є наслідком катастрофічної політики німецько-російської угоди про постачання палива, – окреслив Моравецький своє бачення енергетичної кризи в ЄС.

Путін і Кремль готуватимуть подальші провокації – подібні до тих, які вони, ймовірно, зробили з Nord Stream 1 і Nord Stream 2, заявив під час інтерв’ю американському каналу CNBC глава польського уряду Матеуш Моравецький.

Читайте також: Моравецький порівняв війну проти України з Варшавським повстанням та пояснив, чому ми повинні вистояти

Він переконаний, що Росія намагатиметься посилити ескалацію на багатьох різних фронтах, щоб надіслати сигнал, що Кремль налаштований і не збирається зупинитися. Політик водночас озвучив необхідність підтримувати Київ зброєю:  

“Вірю в бойовий і моральний дух українських воїнів і українського народу, який так боронить не тільки своє майбутнє, мир і свободу, а й наше. Але щоб вони перемогли, ми повинні бути жорсткими. Ми повинні бути сильними. Ми повинні підтримати їх постачанням зброї, а також фінансово”.

Читайте також: Після вибуху на Кримському мосту у Путіна залишається два шляхи, один з яких може призвести до остаточної поразки — CNN

Питання енергетичної залежності від РФ

Зростання цін на газ та електроенергію по всій Європі є наслідком катастрофічної політики угоди про постачання газу з Росії до Німеччини, переконаний Моравецький:

“Кремль діяв як наркодилер, бо спочатку газ мав бути дуже дешевим. Але справжня ціна палива, як ми розуміємо зараз, – це кров військових і цивільних, дітей і жінок в Україні. А справжня ціна на газ зараз – це сувора зима, яка настає в Європі”.

Наразі відомо, що очільники 15 європейських урядів направили до Єврокомісії лист з кількома пропозиціями, як зупинити зростання цін на енергоресурси.

Йдеться про пропозицію щодо впровадження рівних можливостей –, щоб функціонував єдиний європейський ринок. Поки що Німеччина з одного боку, зазначає прем’єр, може блокувати всі подібні рішення, водночас виділяючи колосальні гроші ЄС – 200 мільярдів євро – на підтримку власної промисловості.

Водночас, у ФРН заперечують критику щодо того, що план позичити до 200 мільярдів євро для подолання енергетичної кризи може поставити інших членів Євросоюзу в економічно невигідне становище.