UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін готовий зустрітися із Зеленським у Москві. Але запропонував йому спочатку зустріч з ватажками "ДНР" і "ЛНР"

Росія як і раніше відмовляється визнавати себе стороною конфлікту на сході України

Президент Росії Владімір Путін заявив про те, що готовий зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським у Москві, але тільки для обговорення російсько-українських відносин.

Путін запропонував Зеленському для обговорення ситуації на сході України, де контрольовані Росією бойовики окупували частину території, спочатку зустрінеться з ватажками бойовиків збройних угруповань "ДНР" і "ЛНР".

"Якщо мова йде про розвиток двосторонніх відносин, то будь ласка, ми приймемо президента України в Москві в будь-який зручний час", - цитує Путіна газета "Коммерсант".

Росія як і раніше відмовляється визнавати себе стороною конфлікту на сході України. На зустрічі Путіна і невизнаного президента Білорусі Аляксандра Лукашенка, російський президент заявив, що якщо керівництво України хоче обговорювати проблеми Донбасу, то воно в першу чергу "має зустрітися з керівництвом республік "ЛНР" та "ДНР", а тільки потім - з "представниками третіх країн", серед яких Путін прогнозовано вбачає й РФ.

Зеленський публічно запропонував Путіну зустрітися в Донецькій або Луганській областях. У відеозверненні, поширеному ввечері 20 квітня, глава держави розповів, що на переговорах політичних радників лідерів «нормандської четвірки» Росія відмовилася від спільної заяви про прихильність до режиму тиші в Донбасі. У той же час, пролунала пропозиція зустрітися на лінії розмежування, «щоб максимально точно побачити і зрозуміти ситуацію».

Зеленський також підкреслив, що Україна готова до війни, але продовжить боротися за мир всіма доступними дипломатичними засобами.

Читайте також: Глава комітету Бундестагу з закордонних справ закликав ЄС ввести санкції проти олігархів з оточення Путіна

Перед цим Росія оголосила про завершення "раптової перевірки боєготовності", під приводом якої стягнула війська до кордонів України. Одночасно з навчаннями активізувалися російські контингенти в Білорусі, окупованому Криму, Придністров'ї та акваторії Чорного і Азовського морів. 

Українська військова розвідка повідомила про підготовку росіянами масштабних провокацій, загострення в зоні ООС, спроби розширення зони окупації в Донбасі з можливим вторгненням на інших ділянках.

Офіційні спікери РФ почали погрожувати Україні «незворотними наслідками» і «початком кінця». Україна провела консультації зі США, Францією, Німеччиною, Туреччиною, Грецією та іншим країнами.

Лідери США і ЄС закликали Росію до деескалації.

Держави-члени ОБСЄ засудили дії Кремля. Керівники МЗС G7 закликали Росію припинити провокації на кордоні, а також відзначили стриманість України.

Детальніше про ситуацію і перспективи України в поточних умовах - у статті Сергія Немирича «Військова тривога квітня 2021года: кілька простих висновків» для читачів ZN.UA.