UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пунктом про запрошення в НАТО Україна хоче отримати запобіжник проти шантажу Путіна — політолог

Дискусії щодо цього питання на Заході вже вийшли на новий рівень, але Києву не слід чекати на швидкі рішення, наголошує Фесенко. 

Пункт плану перемоги, який стосується запрошення України в НАТО до закінчення війни — це запобіжник від шантажу з боку російського диктатора Владіміра Путіна, вважає політолог та очільник правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. На його думку, український президент Володимир Зеленський розуміє, що новопредставлена стратегія — це програма максимум, і що позитивної відповіді по деяких пунктах не буде одразу. 

Під час інтерв'ю "Уніану" він наголосив, що на Заході поки що немає єдності у питанні запрошення України в НАТО. 

"Щодо НАТО — дискусія вже вийшла на новий рівень. Багато західних союзників вже припускають, що треба Україні надіслати запрошення, — розповідає Фесенко. — Однак очевидно, що членом НАТО ми можемо стати лише після завершення війни… сенс запрошення — щоб у нас був запобіжник проти шантажу Путіна".

Немає сумнівів, що Путін вимагатиме в України відмовитися від натівської ідеї. Втім, коли запрошення в Альянс все ж буде, диктатор зрозуміє, що ця тема більше не лежить у площині обговорення, наголошує Фесенко. 

Читайте також: Кордони України мають бути чітко демарковані для отримання можливості вступити у НАТО ‒ AP

Нагадаємо, план перемоги України передбачає: запрошення в НАТО до закінчення війни, зміцнення оборони завдяки операціям на нових ділянках та збиттю російської авіації, розміщення комплексу неядерного пакета стримування в нашій державі, посилення антиросійських санкцій та стратегічно-економічного потенціалу України й застосування в майбутньому досвіду Сил оборони для зміцнення оборонного потенціалу Заходу. Також цей документ має три таємні додатки до оборонного та економічного пунктів, які Київ представив лідерам США, Британії, Франції, Італії та Німеччини.