UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проміжні вибори у США: демократи зберігають контроль над Сенатом

У них 50 місць проти 49 у республіканців.

Демократам на проміжних виборах у США вдалося зберегти контроль над Сенатом. Про це пишуть низка видань: The Washington Post, CNN, Bloomberg, NBCnews.

В Неваді сенаторка від Демократичної партії Кетрін Кортес Масто, за прогнозами, лідирує і може переобралась, обійшовши республіканця Адама Лаксальта. Ця перемога забезпечить демократам 50-те місце.

Доля останнього вакантного місця у Сенаті визначиться у Джорджії, де 6 грудня пройде 2-й тур. Але навіть якщо переможе кандидат від Республіканської партії, вирішальний голос у Сенаті все одно матимуть демократи демократами завдяки віцепрезидентці Камалі Харріс.

Демократи отримали ще один інструмент, крім права вето президента Джозефа Байдена. У Сенаті демократи матимуть змогу відхиляти законопроєкти, ухвалені Палатою представників, де незначну більшість отримали республіканці.

Читайте також: WP: Європа видихнула з полегшенням на тлі слабкого результату республіканців на виборах в США

Колишній президент США, республіканець Дональд Трамп назвав результати проміжних виборів до Конгресу «в певному сенсі розчаровуючими». Віцегубернатор штату Джорджія від Республіканської партії Джефф Дункан заявив, що після отриманих результатів виборів колишній президент Дональд Трамп перестав бути обличчям Республіканської партії.