UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прогресу від переговорів "Нормандської четвірки" не варто очікувати через розбіжності в заявах - Безсмертний

Заяви української сторони відрізняються від версії інших учасників переговорів.

Прогресу після берлінських переговорів "Нормандської четвірки" очікувати не варто, тому що до цих пір так і немає відповіді на питання "що і як робити", заявив Роман Безсмертний, колишній посол України в Білорусі, екс-представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи на мінських переговорах.

"Є певні розбіжності в заявах. Україна каже, що домовилися про поліцейської місії ОБСЄ, Росія говорить про розширення місії ОБСЄ. Рішення про розширення було прийнято влітку 2015 року, але склад місії так і залишився в кількості 600 чеовек. Рішення про те, щоб допустити місію в місця зберігання техніки, було прийнято восени 2015 року, але ситуація такою і залишилася", - сказав Безсмертний в ефірі телеканалу "112 Україна".

Тим не менше, сам прогрес є в тому, що зустріч відбулася.

"Тепер треба стежити, як слова матеріалізуються в конкретні дії. Ці інформаційні відмінності закладуть відповідь на питання, чи буде прогрес чи ні. З моєї точки зору, очікувати прогресу не слід. Незважаючи на те, що сторони говорять про те, що потрібно робити, проте немає відповідей, що і як робити", - підкреслив він.

Нагадаємо, що за результатами переговорів лідерів країн "Нормандської четвірки" у Берліні президент Петро Порошенко заявив, що Росія соласилась з необхідністю введення збройної поліцейської місії ОБСЄ в Донбасі. Також, передбачається, що до кінця листопада глави МЗС затвердять основу проекту "дорожньої карти" з імплементації Мінських угод. Крім того, учасники зустрічі попередньо домовилися про продовження роботи з розведення військ на 4-х ділянках лінії зіткнення, серед яких буде Дебальцеве.

У той же час президент Володимир Путін повідомив свою версію підсумків берлінської зустрічі. За її словами, Москва лишт "підтвердила", що "готова розширити місію ОБСЄ в зоні відводу і в пунктах зберігання важкої техніки".

Зі свого боку президент Франції Франсуа Олланд заявив про численні труднощі в питанні розведення військ в Донбасі.

У свою чергу канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що спочатку потрібен закон про вибори в Донбасі, а про збройну місії ОБСЄ можна буде говорити тільки після запуску виборчого процесу. При цьому Україна отримає контроль над кордоном тільки "у кінці процесу".