UA / RU
Підтримати ZN.ua

Профільний комітет Ради хоче екстрено внести зміни до постанови про проведення місцевих виборів

Без поправки виникне колізія.

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування планує внести уточнення в проект постанови про проведення місцевих виборів, що стосуються виборів до районних рад, заявив перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко. 

"Постанова про оголошення виборів - нам треба терміново скликати наш комітет, він вже збирається... Треба, щоб в зал вийшла уточнена постанова, треба додати туди вибори до районних рад, оскільки вони втрачені в постанові. Дійсно, це колізія, яка могла б скластися, а ми не можемо порушувати свою конституційну завдання - оголосити чергові вибори", - повідомив Корнієнко. 

За його словами, якщо парламент не проголосує за зміни до Виборчого кодексу України, то місцеві вибори відбудуться за чинною редакцією. Корнієнко також нагадав, що Центрвиборчком домовився з Міністерством регіонального розвитку про те, щоб оголосити перші вибори в об'єднані територіальні громади разом з черговими місцевими виборами. 

"І Центральна виборча комісія повсюдно оголосить в один день з черговими виборами до обласних і районних рад, до міської ради міста Києва", - заявив Корнієнко.  

Читайте також: Глава ЦВК про місцеві вибори - Прогнозувати будь-що складно, а готуватися в нормальному режимі - неможливо

Під час сьогоднішнього позачергового засідання Верховна Рада повинна розглянути проект постанови про призначення місцевих виборів на 25 жовтня 2020 року. У проекті постанови також йдеться про те, що вибори в анексованому Криму і ОРДЛО не призначаються і не проводяться. У документі названі умови, при яких можна провести вибори на тимчасово окупованих територіях. 

У своїй статті для ZN.UA Інна Ведернікова повідомила про те, що розглянути поправки до Виборчого кодексу народні депутати планують 16 липня - передостанній день третьої сесії Верховної Ради дев'ятого скликання. Детальніше про причини такого рішення читайте в статті Інни Ведернікової "Влада валить свій же закон про зміни до Виборчого кодексу. Чому?".