UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пристайко розкрив зміст документа, який підготували до нормандського саміту

Глава МЗС підкреслив, що про зміну положень або черговості пунктів Мінських домовленостей мова не йде.

Учасники нормандської четвірки погодили текст документа, який лідери Україна, Німеччини, Франції і Росії погодидилися підписати на саміті в Парижі 9 грудня, повідомив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. Глава МЗС підкреслив, що про принципові рішення, що стосувалися б зміни положень або черговості пунктів Мінських домовленостей не йдедться, передає "Європейська правда".

"Це не буде Мінськ-3", – заявив Пристайко на конференції NATO Engages в Лондоні у вівторок, 3 грудня.

За словами міністра, робочий варіант, який має бути покладений в основу фінального документу, було погоджено ще на початку осені.

"Ще 2 вересня радники лідерів чотирьох країн затвердили прикінцеві положення комюніке, яке буде оприлюднене по завершенні саміту", – розповів дипломат.

Очільник МЗС охарактеризував документ як "дуже обережний", уточнивши, що його основне завдання – фіксація поточних досягнень у процесі врегулювання в Донбасі. Зокрема, учасники саміту повинні дати позитивну оцінку розведення військ на трьох ділянках і обміну утримуваними особами, а також схвалити продовження роботи в цих напрямках.

"Лідери відзначають успішне розведення на трьох ділянках і пропонують визначити наступні точки розведення. Лідери відзначають успішний обмін, що відбувся, і пропонують прискорити роботу щодо наступного етапу обміну, включаючи ідею всіх на всіх. Далі, лідери вимагають визначити наступні ділянки для розмінування, і так далі", – пояснив Пристайко.

"То є дуже короткий документ, наприкінці якого в проекті написано, що лідери уповноважують свої переговорні команди продовжити підготовку таких ініціатив. Це загальні фрази, щоі перетворяться на документ лише по завершенню зустрічі глав держав", – додав він.

Як повідомлялося, Київ, Берлін, Париж і Москва підтвердили участь лідерів чотирьох держав у "нормандському" саміті 9 грудня в столиці Франції.

Володимир Зеленський заявляв, що планує обговорити на переговорах звільнення заручників, відновлення контролю над кордоном, "строки припинення війни" та місцеві вибори в ОРДЛО. За словами міністра закордонних справ Вадима Пристайка, Україна розраховує на суттєвий прогрес у врегулюванні конфлікту.

У той же час, в Кремлі продовжують вимагати відведення ЗСУ по всій лінії фронту і надання окупованим територіям особливого статусу" на постійній основі. Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявляв про підготовку якогось документа, на підписання якого за підсумками переговорів розраховує РФ.

Президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі "Нормандської четвірки" з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.

Детальніше про підготовку паризького саміту нормандської четвірки читайте у статті Костянтина Єлісєєва "Паризький саміт нормандської четвірки: врятувати Україну від стратегічної помилки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".