UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент України закликає парламент розпустити Конституційний суд - Financial Times

Зеленський прагне перезавантажити суд, який недавно скасував повноваження антикорупційного органу.

Президент України Володимир Зеленський закликав парламент розпустити і перезавантажити Конституційний суд країни після того, як його судді цього тижня завдали серйозного удару по зусиллях, які підтримує Захід, пише Роман Олеарчик у своєму матеріалі в Financial Times.

Законопроект, поданий Зеленським у п'ятницю, також маэ скасувати нещодавнє рішення Конституційного суду, який скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції при визначенні покарання державних службовців за подання неправдивої інформації в деклараціях про майно. Реєстр електронних декларацій, створений в 2016 році, розглядався як опора зусиль з боротьби з корупцією в державі.

Якщо депутати не підтримають законопроект, Україна ризикує залишитися без грошей, з огляду на її залежність від позик МВФ і ЄС, попередив Зеленський. Він сказав: "У нас не буде грошей... У нас буде велика дірка в бюджеті".

І додав: "Нам потрібно зробити швидкі, але адекватні кроки на законодавчому рівні, я впевнений, це справедливо... для відновлення справедливості конституційного судочинства".

Активісти та експерти в Києві стверджують, що проросійські і пов'язані з олігархами депутати, які мають меншість в парламенті, систематично намагалися зірвати співпрацю України з МВФ і західними прихильниками за допомогою звернень до Конституційного суду, оскаржуючи законність антикорупційних інституцій.

У лютому 2019 суд скасував створення Агентства з розшуку активів. Пізніше в тому ж році пан Зеленський «продавив» законодавство, яким відновив цей орган.

Спроба Зеленського розформувати Конституційний суд може спровокувати конституційну кризу. Депутати прозахідної опозиції описали це як спробу «узурпації влади». Спочатку було неясно, чи зможе партія Зеленського, що має хитку більшість в парламенті, прийняти закон без їх підтримки.

Антикорупційні активісти, які звинувачували пана Зеленського в затягуванні реформ свавільної судової влади в Україні, вітали рішення президента про перезавантаження Конституційного суду.

"Це історичне рішення", - сказав Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції».

Виступаючи під час протесту в п'ятницю біля Конституційного суду Олександр Данилюк, колишній міністр фінансів, який допомагав створювати антикорупційні органи, заявив, що підтримує "радикальний крок" Зеленського.

Данилюк, який рік тому подав у відставку з поста секретаря РНБО в адміністрації Зеленського, заявив, що "це правильне рішення", і його підтримують західні партнери Києва з метою запобігти "реваншизму" проросійських сил і "уникнути хаосу".

Посли країн G7 в Україні розкритикували рішення Конституційного суду в спільній заяві в четвер.

"[Ми] стурбовані зусиллями скасувати антикорупційні реформи, проведені після Революції Переваги", - заявили вони.